Statisticile arată că în ultimii 20 de ani, numărul femeilor care au născut după 40 de ani s-a triplat (cel puțin în Statele Unite). Pentru cele ce-și doresc un copil, 40 pare să fi devenit noul 20.
Salma Hayek, Mira Sorvino, Halle Berry sunt doar câteva dintre celebritățile care au devenit mame după vârsta de 40 de ani. Iar mai aproape de casă, Nadia Comăneci, Daniela Gyorfi și Luminița Anghel au născut la câțiva ani după ce-și serbaseră a 40-a aniversare (vezi aici ce alte vedete au devenit mame după 40 de ani).
În timp ce există, într-adevăr, mai multe riscuri decât la vârste mai fragede (sarcini ectopice, anomalii congenitale, anomalii cromozomiale, diabet gestațional etc) sunt și multe avantaje în a deveni mamă după 40 de ani.
Mamele peste 40 sunt mai bine informate
Medicii ginecologi spun că cele care devin mame după 40 de ani sunt mult mai pregătite pentru sarcină și naștere și foarte bine documentate. În timp ce mamele mai tinere tind să se ocupe de anumite situații pe măsură ce apar, însărcinatele de peste 40 de ani adună toate informațiile în avans. Împreună cu medicul lor, acoperă toate variantele și elaborează un plan al sarcinii. Ele sunt mult mai ‘ascultătoare’ ca pacienți, încrederea în medicul ales fiind, de altfel, un element important în buna desfășurare a sarcinii și nașterii.
Au mai mare grijă de sănătatea lor
Conștiente de riscurile în plus pe care le presupune o sarcină la această vârstă, viitoarele mame peste 40 de ani au mult mai mare grijă de sănătatea lor. Se hrănesc sănătos, nu fac excese alimentare, renunță la fumat sau la băuturile ocazionale pe timpul sarcinii – lucruri pe care mamele mai tinere nu le fac, de regulă. Asta face ca, în ciuda riscurilor mai mari, paradoxal, mamele peste 40 de ani să aducă pe lume bebeluși mai sănătoși.
Sunt mai pregătite să fie mame
Psihologii cred că cele care devin mame după 40 de ani sunt mult mai pregătite emoțional pentru a deveni mame. Trecute deja prin experiențe de viață, cele care devin mame după 40 de ani și-au împlinit ambițiile profesionale și au avut suficient timp pentru plăcerile personale. Sunt stabile financiar și s-au bucurat de avantajele relației de cuplu doar în doi. Ele nu au regrete că au ratat momente, împiedicate fiind de responsabilitățile de părinte. Ca atare, sunt lipsite de frustrările celor care au devenit mame (prea) tinere fiind.
Au experiență la activ
Nu puține sunt situațiile în care barza vine a 2-a sau a 3-a oară după 40 de ani.
În timp ce unele viitoare mămici se tem că sunt prea în vârstă pentru această misiune (‘voi avea 50 de ani când copilul meu va împlini 10!’), ele au o întreagă experiență în spate. Știu care sunt urgențele reale, nu intră în panică la primul semn de temperatură, au învâțat ce e important în relația cu copilul lor și ce greșeli să evite.
Au mai multă răbdare decât au avut la prima experiență ca mame, pe vremea când totul părea o luptă, iar orice refuz al bebelușului de a mânca se transforma într-o dramă. De data asta au și un ajutor în plus – copiii lor, unii chiar mărișori, care se vor bucura să aibă un frățior/ o surioară și vor vrea să aibă grijă de nou-născutul familiei.