Intelege-i pielea

Rar vezi un bebelus cu piele perfecta. De obicei, pana la implinirea varstei de un an, probleme cu pielea vor tot aparea.

Daca parintii au probleme cu pielea acum sau au avut cand erau mici, mai mult ca sigur si co­pilul va trece des pragul cabinetulului dermatologic.

Unele dintre problemele care apar in primul an de viata nu tin ne­aparat de genetica – si aici, cel mai la inde­mana exemplu de dat este iritatia de scutec, care apare in special la ince­perea diversificarii si in conditiile unei igiene precare sau excesive (da, prea mult spa­lat strica in cazul copiilor).

Pielea lor subtire este privata de stratul pro­­tector de grasime si fiecare noua interventie a sapunului ataca pH-ul pielii.

Bebelusii nu au nevoie de un ritual de spalare sofisticat, iar clatirea cu apa calda si folosirea unui sapun special conceput pentru copii este suficienta.

Folosirea de creme hidratante este necesara in special daca exista o tendinta de uscare a pielii, dar nu trebuie exagerat.

Poate avea acnee
Desi noi tindem sa asociem acneea cu pubertatea, adevarul este ca si unii bebelusi se nasc cu o acnee severa, iar altii o pot dezvolta in primele saptamani de viata.

Cum se intampla acest lucru? In timpul sarcinii, mai ales in ulti­mul trimestru, mama trece printr-o multime de schimbari hormonale, iar in timpul acestor procese corpul produce hormoni in exces.

Acesti hormoni sunt transmisi bebelusului prin intermediul placentei.
In plus, tot in timpul ultimului tri­mes­tru, calciul si fierul din organismul mamei trec in „cur­tea bebe­lu­­­su­lui si din aceas­ta com­binatie chimi­ca rezulta iritatii si acnee.

Mamele nu sunt prea incantate la vederea nou-nascutului lor plin de bubite, dar nici nu ar trebui sa intre in panica. Nu asa va arata copilul toata viata lui.

Foloseste atent produsele de ingrijire. Ele reprezinta un prim pas catre o igiena corespunzatoare.

Odata ce hormonii vor intra sub control, pielea se va „limpezi. Este posibil ca acneea sa se inrau­tateasca, in loc ca bu­bele sa dispara de la sine. In acest caz, nu cumpara unguente pe care le-au folosit alte mamici care s-au confruntat cu probleme similare, ci consulta un dermatolog.

Daca acesta pre- s­crie unguente, co­pi­lul nu trebuie im­bra­cat in straturi de crema. Asta nu ar face decat sa infun­de porii si, in loc sa rezolve proble­me­le, le accentueaza.

Asa da, asa nu
Cand soarele incepe sa incalzeasca puternic, apar si problemele legate de piele. Bebelusii sunt primii care fac acele mici bubite rosii din cau­za caldurii, pentru ca glandele lor nu sunt suficient de dezvoltate pentru a putea regla temperatura corpului in functie de cea exterioara.

Ca urmare, atunci cand se supraincalzesc, acea caldura „explodeaza in zeci de mici bubite la nivelul pielii. Acest lucru se poate preveni, intr-o mica masura, printr-o buna ventilare si umidificare a aerului si prin purtarea de haine subtiri, din fibre naturale, racoroase.

Intr-o alta ordine de idei, dar tot apropo de soare si caldura, noi stim ca voi stiti ca bebelusii trebuie dati cu creme de protectie solara, dar si noi si voi stim ca de prea putine ori se intampla asa. Plecam la plimbare pe timpul verii inarmati doar cu o palariuta (uneori, o uitam si pe aceea) si ne gandim la protectie doar daca ajungem pe litoral.

Copiii mici trebuie protejati cu crema la fiecare iesire din casa (crema se aplica in strat sub­tire, pentru a preveni supra­in­cal­zirea si transpiratia).

Of, cojitele!
Multi bebelusi nu au pielea capului neteda, ci plina de cojite, spre disperarea mamicilor, care nu mai stiu ce produse sa folo­seasca. Aceste cojite sunt produse de o dereglare a glandelor sebacee. In rare cazuri este necesara folo­sirea unui sampon special, dermatologic.

Simpla spalare cu un sampon pentru copii, urmata de o clatire temeinica, pentru a inde­parta orice urma de chimicale, este suficienta.

Dupa spalare, piaptana-i parul cu o perie speciala, cu „tepi din lemn, care sa maseze scalpul si sa activeze circulatia. Mai poate fi de folos un ulei spe­cial, care se aplica ocazional, dar nu mai mult de 15 minute.

Foto: Dreamstime.

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole