Însărcinată, când trebuie să consulți un dietetician?

Când ai luat prea mult în greutate
Cu cât ai avut o greutate mai mare înainte de sarcină cu atât ar trebui să câștigi mai puțin în greutate pe timpul sarcinii, deoarece copilul se bazează pe rezervele deja existente. Dacă observi că te-ai îngrășat prea mult, consultă un dietetician care să te sfătuiască cum să reduci aportul zilnic de calorii. Va trebui să te ferești de sucuri dulci, produse de patiserie și deliciile gastronomice de la sfârșit de săptămână. O altă sursă a problemei poate fi proasta repartizare a meselor pe durata zilei: ignori masa de prânz și mănânci foarte mult seara. Soluția: un regim echilibrat, cu o asocieră corectă a familiilor de alimente. O formulă bună ar fi: proteine+amidon+fructe și legume+produse lactate. Dacă îți e foame, dublează porția de legume și fructe. Zahărul este interzis și nu este indicat să ții vreun regim. Pe de altă parte, un bebe prea mare în greutate poate necesita o naștere prin cezariană, iar mama poate avea probleme cu tensiunea arterială.

Când nu iei suficient în greutate
Dacă faci parte din categoria acelor femei slăbuțe a căror teamă este de a nu lua prea multe kilograme în timpul sarcinii, poate știi că nu e o atitudine tocmai bună. Există riscul ca bebelușul să fie foarte mic la naștere și deci mult mai fragil. Soluția: schimbarea obiceiurilor alimentare, prin creșterea porțiilor la o masă și adăugarea de două gustări bazate pe fructe deshidratate, batoane de cereale și alte produse bogate în carbohidrați. Ideal ar fi să absorbi cât mai multe calorii și zahăr în timpul unei zilei.

Când analizele indică o cantitate mare de zahăr
Este indicat să-ți verifici în fiecare lună nivelul de zahăr din sânge pentru a identifica un posibil diabet gestațional. Acesta apare din cauza insuficienței organsimului de secreta insulină în cantități necesare pentu a menține o glicemie în limite normale.
Excesul de zahăr cauzează o secreție anormală de insulină anormale iar fătul crește prea mult. Soluția: aport de glucoză din cereale și fructe. Fructele trebuie consumate la două sau trei ore după o masă cu produse lactate (care încetinesc absorbția de zahăr). Snacks-urile oferă glucoza necesară și sunt indicate de multe ori pentru a regla glicemia.

Când nu-ți place laptele și derivatele acestuia
Necesarul de calciu ale unei femei gravide este de 1500 mg pe zi întrucât copilul are nevoie pentru a-și construi scheletul. El se bazează pe rezervele de mama sa, care poate ajunge la un deficit și poate fi expusă la osteoporoză. Dacă nu îți plac produsele lactate ți se vor indica alte alimente bogate în calciu: măcriș, fasole, spanac, andive, portocale chiar și anumite ape minerale.

Când regurgitațiile te țin trează
Acesta apar după masă și mai ales pe timp de noapte. Arsurile în esofag sunt uneori asociate cu regurgitațiile acide. Un dietetician te va sfătui cum să împarți mesele, să eviți tocăturile, preparatele prea grase sau prea picante și anumite alimente care fermentează: conopidă, varză, fasole, sparanghel.

Important este să alegi un bun dietetician, unul cu care să te simți confortabil și mai ales unul care nu se va grăbi să-ți ofere soluția de la prima consultație ci o va adapta în funcție de particularitățile individuale cunoscând în prealabil toate detaliile necesare.

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole