Incepe sezonul de iesiri. Tine cont de sugestiile noastre, ca sa ajungeti la destinatie in siguranta si binedispusi.
Un somn e bun Inainte de drum
Inainte de a pleca la drum, membrii unei familii trebuie sa fie cat mai odihniti. Sfatul este valabil in special pentru sofer (statisticile arata ca peste 100.000 dintre accidente au avut drept cauza starea de somnolenta a soferilor), dar nu numai.
Copiii mici, pentru care un drum este si asa obositor, pot avea reactii „secundare' – raul de drum, nervozitate accentuata – care pot distrage atentia soferului. Anumite jucarioare pot face timpul sa treaca mai usor, dar nu luati cu voi obiecte care se pot constitui in proiectil sau prea galagioase.
La un drum lung, este indicat sa faceti pauze – sa va mai puteti dezmorti, sa mergeti la baie etc.
Jocuri anti-plictiseala
Cu un bebelus nu ai prea multe variante de joc – el va dormi (din fericire) in mai multe reprize, daca este vorba despre un drum lung. Ar trebui ca macar pe timpul meselor lui sa faceti o oprire, sa nu manance in „fuga'.
Cu un copil mai mare, ai multe variante anti-plictiseala. Ce-ai face daca? – un joc in care, printr-o intrebare deschisa, stimulezi imagininatia celor mici.
Spune o poveste – un joc care le-a ocupat copiilor cu care ne-am intors din concediu de la mare cam o ora si jumatate, fara exagerare.
Ne-au incalcit in itele unor povesti cu adevarat interesante. Jocul culorilor – prin care le ceri celor mici sa numeasca obiecte de o anumita culoare – le capteaza atentia pentru mai multa vreme.
Scaunul de masina
Desi au existat cateva campanii de siguranta rutiera, multi dintre parinti nu considera necesara instalarea unui scaun de masina pentru bebelusi (pe care mamele ii tin in brate), si nici pentru copiii mai mari, care merg, evident, fara centura.
De cele mai multe ori, ei invoca scuza unui drum scurt, dar ce nu stiu este ca, statistic vorbind, cele mai multe accidente se petrec in apropiere de casa, pe drumul de plecare sau de venire catre, cand soferii nu prea sunt atenti la drum si se relaxeaza, gandindu-se ca au ajuns acasa…
Provizii de drum
Atunci cand plecati la drum este indicat sa aveti cu voi o gustare si ceva de baut pentru fiecare membru al familiei. Chiar daca stiti traseul si va bazati pe benzinaria de la kilometrul x, ati putea avea surprize.
Impachetati alimentele (de preferinta neperisabile) in pungute sau in cutii speciale, si alegeti sticle prevazute cu tumburus. Neaparat, faceti pauza pentru masa – de preferat, in parcarile amenajate.
Sugestii de bun-simt
- Alegeti cu grija ora cand plecati la drum – daca traseul este lung, poate vi se pare o idee buna sa plecati noaptea, dar tineti cont de faptul ca drumurile sunt prost luminate si semnalizate, sau ca puteti avea de-a face cu carute.
- Pe timpul verii, nu este o idee buna sa plecati la drum in mijlocul zilei, cand arsita e in toi – oricat de performanta ar fi instalatia de aer conditionat (care, intre noi fie vorba, nu este deloc sanatos).
- Nu lasati niciodata copiii singuri in masina, nesupravegheati, chiar daca e vorba despre cinci minute de stat la coada, pentru a plati benzina.
Nu faceti asta la drum
Cand copiii sunt plictisiti, nu mai au stare (atentie, scaunul de masina este obligatoriu!), si este o mare tentatie pentru ei sa se desprinda din scaun, sa se catere pe el, sa priveasca pe geamul din spate – toate aceste manevre sunt foarte periculoase.
Daca bebelusul plange, mama, de asemenea, va fi tentata sa-l ia din scaunul lui, sa-l tina in brate – insa aceasta manevra presupune riscuri serioase la cea mai usoara frana sau incercare de a ocoli vreun obstacol (o groapa, de exemplu).
Text: revista Baby; Foto: Dreamstime.