Importanta Vitaminei D

Numele ei este Vitamina D, iar „porecla – „vitamina soarelui, pentru ca organismul nostru o produce atunci cand este expus la soare – dupa doar 10 minute de incarcare a bateriilor la soare, energia se simte!

Avem nevoie de vitamina D pentru a ne mentine normale nivelurile de calciu si fosfor – vitamina D favorizeaza absorbtia calciului si imbunatatirea densita­­­­tii osoase, prevenind astfel apari­­­­­tia osteoporozei.

Studiile demonstreaza ca vitamina D are un rol important si in reglarea presiunii sanguine si in tratarea hipertensiunii, precum si in prevenirea unor  boli autoimune si a unor forme de cancer.

Exista mai multe forme ale vitaminei D – D2 (ergocalciferol) este produsa de plante, in timp ce D3 (colecalciferol) este produsa de pielea noas­­­­tra dupa expunerea la soare, sub ac­­­­­ti­­­­u­­­­nea ultravioletelor B.

Aplicarea cremelor de pro­­­­­tectie solara (foarte recomandata in ultimii ani) are un dezavantaj – impiedica sintetizarea vitaminei D. Astfel, chiar in zilele in­­­sorite, din cauza riscurilor mari la care ne supunem odata cu expunerea la soare, nu mai producem cantitatea necesara de vitamina D si suntem nevoiti sa apelam la suplimente chiar si vara (inainte, cand soarele era considerat mai degraba prietenul nostru decat dusman, medicii recomandau suplimentarea cu vitamina D doar pe timpul iernii).

Dintre cele doua forme ale vitaminei, D3 este mai puternica, mai utila in rahitismele grave. Administrarea de suplimente se face numai cu avizul medicului si neaparat notand dozele administrate. Aceasta pentru ca multe produse pentru copii (formule de lapte) sunt imboga­­­­­­­­­tite cu vitamine.            

Excesul de vitamina D provoaca o serie de perturbari grave in organismul copilului – diaree, pierderea poftei de mancare, urinare frecventa, convulsii! Supradozele decalcifica oasele si, in schimb, favorizeaza calcifierea rinichilor, a vaselor de sange, a aortei si plamanilor! Pentru prevenirea rahitismului, in maternitate se administreaza 200.000 unitati vitamina D3 sub protectie de calciu, iar in primii doi ani – 1.500 de unitati pe zi.

Consumate in cantitatile corecte, suplimentele cu vitamina D aduc multe beneficii atat copiilor, cat si adul­­­­tilor. „Vitamina soarelui ajuta la fortificarea oaselor si a dintilor, maresc densitatea osoasa si stopeaza deteriorarea muschilor, in­­­curajand consumul de calciu din fluxul sanguin.

Copiii carora li se administreaza suplimente de vitamina D cresc „ca la carte si sunt feriti de rahitism, iar adultii in al caror organism se gasesc niveluri crescute de vitamina D sunt feriti de boli ale articulatiilor.

In plus, consumatorii de vitamina D3 sunt mai feriti – dupa cum demonstreaza studiile – de boli precum cancerul de prostata, cancerul de colon sau cel de san. Vitamina D scade riscul contrac­tarii unei infectii (in special in cazul celor care se localizeaza la nivel genital), inhiba declansarea diabetului si este adjuvant in tratarea sclerozei multiple.

In plus, vitamina D imbunatateste starea suferinzilor de psoriazis sau vitiligo si ne fereste de depresie pe perioada iernii, cand soarele se arata oricum mai rar.

25 micrograme/zi, echivalentul a 1000 de unitati, reprezinta limita superioara de vitamina D care poate fi tolerata de organismul unui copil, fara sa produca toxicitate.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: SHUTTERSTOCK.
 

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole