Importanța somnului pentru dezvoltarea corectă a copiilor

Primul an de viață al unui copilaș este alcătuit dintr-un număr intens de provocări și fiecare reușită este adânc înrădăcinată în subconștientul micuțului. Somnul este extrem de necesar în dezvoltarea corectă a organismului bebelușului tău. Poate să pară o sarcină dificilă ancorarea copilului într-un program corect de somn, mai ales că și părinții trebuie să se adapteze la nevoile lui. Este firesc să nu știi ce să faci la început, dar ușor-ușor vei observa că lucrurile se așează, iar cu informațiile corecte vei reuși să-i faci copilului un program corect de somn.

Importanța somnului pentru dezvoltarea corectă a copiilor

  • setează o rutină constantă

Stabilirea unei rutine constante este cheia pentru a-l ajuta pe bebeluș să doarmă noaptea. În primele câteva luni, programul de somn al bebelușului va fi în mare măsură dictat de tipul de alimentație al acestuia. Să te aștepți la colici dacă îl alăptezi de la sân. Pentru a ajuta copilul să stabilească un ritm circadian sănătos, asigură-te că bebelușul primește multă lumină naturală și stimulare în timpul zilei. De exemplu, folosește cartonașe senzoriale pentru a-i dezvolta vederea, atenția și jucării senzoriale. În online, găsești o gamă variată de jucării de la Babyneeds calitative și simpatice. În timp ce sugarii dorm foarte mult în timpul zilei, poți cu timpul să găsești un program care să-l obosească suficient pentru a adormi noaptea fără a fi obosit. Înainte de culcare, încearcă să creezi o atmosferă liniştitoare și să efectuezi aceeași rutină de culcare în fiecare seară. Următoarele ritualuri pot ajuta copilul să asocieze noaptea cu somnul:

  • băița jucăușă și masajul relaxant cu ulei pentru bebeluș
  • schimbatul hainelor și a scutecului
  • cântecele de leagăn
  • lumini discrete în cameră
  • crearea unui mediu liniștit și relaxant atât pentru el, cât și pentru voi părinții (citește aici cum să te relaxezi în special dacă ai un job)

O parte importantă a dezvoltării obiceiului sănătos de somn include să-l înveți pe micuț să adoarmă singur. Mulți bebeluși consideră că este liniștitor să fie legănați și îmbrățișați, dar cel mai bine este să culci copilul înainte de a adormi. Astfel, va mai puțin anxios dacă se trezește în timpul nopții, iar tu nu ești acolo și va avea mai multe șanse să adoarmă fără să aibă nevoie de ajutorul tău.

  • De cât somn au nevoie bebelușii?

Tiparele de somn se vor schimba în primul an de viață al unui copil, inclusiv numărul de ore de somn necesare și durata perioadelor de somn pe parcursul zilei și nopții:

  • 0 până la 3 luni: este firesc ca bebelușii să doarmă între 14-17 ore în decurs de 24 de ore, etapele fiind împărțite în perioade mai scurte pentru a se adapta la hrănire, schimbarea scutecelor și la interacțiunea cu oamenii din jur. Sugarii alăptați, de obicei, trebuie să mănânce mai des decât sugarii care primesc lapte praf, din două în două ore și nu din trei în trei ore. Specialiștii sfătuiesc părinții să nu-și facă griji dacă modelul de somn al nou-născutului nu se potrivește cu previziunile sau cu ce scrie în manual. Adu-ți aminte că micuțul tău este un pui de om, nu o mașină.
  • 3 până la 6 luni: de la trei luni în sus, nevoile zilnice de somn ale unui sugar scad la 12 până la 15 ore. În această perioadă, somnul începe să se consolideze în perioade mai lungi, deoarece bebelușul poate sta mai mult fără să se hrănească. Uneori, în această perioadă este momentul în care majoritatea bebelușilor încep să doarmă noaptea, deși există excepții de la regulă.
  • 6 până la 12 luni: De la 6 luni încolo, bebelușii își construiesc cea mai mare parte a somnului pe perioada nopții. Cu toate acestea, alte probleme, cum ar fi dentiția, crizele de creștere, răcelile sau regresiile de somn pot începe să blocheze somnul odihnitor al micuțului din timpul nopții. Părinții pot alege să folosească strategii mai specifice de antrenament pentru somn dacă bebelușii nu dorm noaptea în această etapă, iar plimbările în aer liber și pot ajuta enorm în acest sens.
  • Ai răbdare

Oferă-i copilului timp să se liniștească. Bebelușul se poate agita sau plânge înainte de a găsi o poziție confortabilă pentru a dormi. Dacă nu se oprește din plâns, verifică copilul să stea într-o poziție confortabilă, oferă-i cuvinte reconfortante și nu părăsi camera. Prezența ta liniștitoare ar putea fi tot ce are nevoie copilul tău pentru a dormi. Iar dacă este agitat poți folosi suzeta care are rolul de linistire instantă, mai ales în timpul somnului.

De aceea, părinții trebuie să fie înțelegători și împreună, în echipă cu bebelușul să se adapteze la noua provocare din viața lor. Caută pe internet aplicațiile pentru regresiile de somn și ține cont de fiecare etapă a celui mic. Fă un program și nu-l întrerupe sub nicio formă. Vei vedea cum rezultatele vor apărea la scurt timp.

Sursă foto: Unsplash.com

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole