In ciuda interesului crescand pentru alimente sanatoase, doar 2% din populatia globului isi permite alimente organice.
Care este conceptia ta despre „hrana organica? Nu-i asa ca iti imaginezi ca este cea in care se gasesc DOAR ingrediente organice, de natura animala sau vegetala?
In momentul in care cercetatorii si naturistii chiar au devenit interesati de o alimentatie „complet naturala, ei au remarcat ca este imposibil s-o si obtii in realitate.
Cele mai multe alimente ecologice din ziua de azi, oricat de atent fabricate sau prelucrate, nu au cum sa evite 100% ingredientele artificiale.
Iata de ce definitia initiala a trebuit schimbata, la fel ca si normele pentru producatorii de alimente organice. Altfel, foarte putini, iar aceia numai pe anumite bunuri, ar fi putut satisface exigentele consumatorilor.
Astazi, in multe tari atente la sanatatea alimentatiei, producatorii de alimente ecologice sunt obligati sa respecte anumite standarde in procesele de fabricare, dar nu fortati sa faca imposibilul.
Astfel, 95% este procentul minim de ingrediente organice pe care trebuie sa-l contina un aliment de tip ecologic pentru a fi acceptat ca atare – asta in marea majoritate a tarilor europene, in America si Canada.
Exista insa si tari care cer mai putin de 95% de la producatorii de alimente bio (scazand pana la 75% in altele), asa cum exista si tari total dezinteresate de acest aspect. Domeniul starneste insa din ce in ce mai multe controverse, iar alimentatia naturala a devenit un deziderat pentru o multime de oameni.
Vegetalele obtinute in zone mult prea poluate sau animalele de sacrificiu crescute in conditi neadecvate sunt deja condamnate, pe scara larga, de catre consumatorii care au inceput sa tina la sanatatea lor mai mult ca altadata.
Din ce in ce mai multi stiu (si le pasa) ca excesul de substante artificiale, de afumaturi, lipsa elementelor nutritive din alimente sunt principalii factori de risc pentru unele afectiuni grave, precum cancerul, diabetul, colesterolul marit.
Hrana ecologica a devenit, asadar, un deziderat pentru multi oameni, iar industria s-a conformat. Din ce in ce mai multi producatori sunt interesati sa ofere, in pofida costurilor de productie mai ridicate, alimente organice. Insa, din pacate, totul e lasat in seama fabricantilor.
Oamenii obisnuiti sunt de acord sa plateasca aproape dublu pe un pachet de faina ecologica sau pe ouale ecologice, insa nu constientizeaza ca, inainte de procesul de productie, ar trebui sa fie atenti la propria lor atitudine fata de mediu.
Sa contribuie in continuare la poluare si sa plateasca mai mult pe alimente, asta nu va face decat sa bage bani in buzunarele celor interesati de o afacere buna. Dar, pe termen lung, sanatatea lor si a planetei va avea de suferit la fel de mult de pe urma acestei atitudini.
Page: 1 2