Suntem ceea ce mâncăm și așa cum unele alimente ne furnizează nutrienți de calitate și ne îmbunătățesc imunitatea, tot așa, greșeli de alimentație pe care le comitem mai des decât credem ne îmbolnăvesc.
Atunci când flora intestinală este distrusă, din cauza unor greșeli de alimentație pe care le comitem, imunitatea ne slăbește iar calea infecțiilor și intoxicării organismului este deschisă.
Ce distruge flora intestinală
- mâncăm prea puține fructe și legume
- facem abuz de carne
- consumăm prea multă cafea, ceai, ciocolata
- bem prea mult (alcool)
- facem abuz de medicamente și luăm prea mult antibiotice.
Ca urmare a acestor greșeli de alimentație și stil de viață, raportul dintre flora de fermentatie si cea de putrefactie se inverseaza, flora de putrefactie se raspandeste in afara teritoriului ei natural, inspre colonul tranvers si cel ascendent. Flora de fermentatie in numar mic nu mai poate tine piept germenilor de putrefactie, fiind deschisa calea infectiilor si intoxicarii organismului.
Ce se intampla de fapt? Ca urmare a cresterii florei de putrefactie, in timpul proceselor digestive este creat un exces de substante toxice, pe care ficatul nu le mai poate neutraliza. Imunitatea scade, aceste substante se raspandesc in tesuturi si le intoxica progresiv. Terenul organic se deterioreaza din ce in ce mai mult. In timp sunt create conditiile propice dezvoltarii bolilor si tulburarilor determinate de intoxicare: balonari, digestie proasta, flatulenta, oboseala, crestere in greutate, probleme de concentrare, dureri de cap, tulburari de memorie, depresie, probleme cutanate, transpiratie, miros urat al respiratiei, boli cardiovasculare, diabet, obezitate, cancer.
Cresterea florei de putrefactie agreseaza de asemenea mucoasa intestinala si produce microleziuni. Peretele mucoasei intestinale impiedica patrunderea in sange si tesuturi a altor substante decat cele utile (vitamine, minerale). Odata devenit poros din cauza microleziunilor, peretele intestinal nu-si mai indeplineste rolul de filtru. Este deschisa astfel usa nu numai pentru toxine, ci si pentru alti microbi.
foto Shutterstock