Gatim mai sanatos

Ritmul de viata ametitor, stresul si, nu in ultimul rand, lipsa banilor sunt scuzele noastre pentru faptul ca mancam in marea majoritate a timpului mai degraba nesanatos. O masa sanatoasa se prepara insa mai usor si mai ieftin decat am crede…

S-au dus vremurile cand credeam ca o mancare bine fiarta pe aragaz, cu multa sare si condimente, si, eventual, mustind in ulei – reprezinta o masa sanatoasa.  Peste, carne, legume – le putem pregati pe toate mult mai rapid, si, mai important, in final vom savura o masa mai bogata in nutrienti si gustoasa.

Cu totii ne dorim sa mancam mai sanatos, atat noi, cat si copiii nostri. Gatitul la aburi este cel mai recomandat atunci cand vrem sa pregatim mancare fara grasime. Aceasta metoda de a pregati alimentele pastreaza culoarea, aromele si, mai ales, substantele nutrivite continute de ingrediente. Legumele (mai putin radaci-noasele, care se prepara mai greu la aburi) sunt „vedete intr-un meniu sanatos, pregatit la aburi. Sunt gata cat ai zice… „leguma, fara a deveni apoase, si nu mai ai nevoie sa adaugi sare, caci raman bogate in minerale. Trebuie doar sa tai bucatile uniform, pentru a fi patrunse in mod egal de aburi, iar cand sunt gata, nu-ti ra­­ma­­ne decat sa presari peste ele puti­­­­na verdeata, plina de vitamine!

Mergem la piata

Primul pas e aprovizionarea. Este de dorit sa cautam legume proaspete si sa mergem mai des in piata in detrimentul supermarketului. Exista o teorie conform careia este bine sa mancam alimente din zona noastra de origine, deci, intre rosiile turcesti si cele autohtone ar fi de preferat ultimele, iar intre mere si banane aduse de peste mari si tari – primele. Cautati pietele in care sa vanda chiar tarani, sau gasiti-va cunostinte care au propria lor gradina si care va pot da detalii despre modul in care au fost cultivate si crescute legumele. Degeaba gatim sanatos legume, fructe si carne pline de substante chimice si hormoni de crestere.

15g de morcovi asigura 41% din necesarul zilnic de vitamina A (calculul este facut pentru o dieta de 2.000 de calorii zilnice).

Hrana pentru bebe

Dupa primele patru luni de viata ale copilului, cand incepi incet operatiunea „diversificarea, poti sa-i pregatesti hrana sanatoasa in timp record. Un steamer si un blender (ca sa-ti fie la indemana, de preferat ar fi sa achizitionezi de la in­­­ceput un aparat care sa imbine ambele functii) iti vor fi de mare folos.

Pana nu demult, medicii recomandau ca primele introduse sa fie sucurile de fructe, insa, chiar diluate, sunt mai greu tolerate de stomacul sensibil al bebelusului. Cei mai multi dintre pediatri recomanda acum piureurile de legume si cerealele din orez ca prime alimente semisolide.

Mai exista un motiv pentru care se recomanda sa introduci intai legumele si de-abia dupa aceea fructele – cercetarile arata ca, odata ce au facut cunostinta cu gustul dulce al fructelor, cei mici sunt mai greu de convins sa manance legumele, ceva mai amare.

Morcovul, dovlecelul, cartoful, dovleacul, spanacul, ardeiul, telina – in diverse combinatii – sunt legume pline de minerale si vitamine. Proteinele nu trebuie nici ele sa lipseasca din meniul bebelusului care a implinit sase luni.

In zilele in care ii dai copilului carne, nu-i da si oua – mare atentie, acestea din urma sunt alergenice pentru multi copii.

Pana la un an, sunt contra­indicate fructele cu seminte mici (capsune, kiwi) si cele care irita colonul – prune, cirese, struguri.

 

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole