Frumusețe: cum descifrezi eticheta de pe cosmetice

Știi ce ingrediente conțin crema, șamponul, uleiul tău pentru corp? Iată câteva reguli simple care îți vor permite să întelegi mai bine formulele înscrise pe ambalajele produselor tale cosmetice.

Nu utiliza orice fel de produs pentru pie­le. In materie de cos­meti­ce, ai de acum i­na­­inte o dubla exigenta: produse efi­cace si care sa nu-ti puna in pericol sanatatea. Cum poti sti daca un produs contine alcool, substante naturale sau chimice, este foarte parfumat (deci posibil alergen)…? In teorie, este suficient sa te raportezi la „ingrediente.

Practic, niciodata nu esti suficient de vigilent, iar termenii folositi sunt imprecisi. Scopul nostru este de a te ajuta sa-i decodifici pentru a-ti alege mai bine produsele. Sfatul nostru: citeste acest articol cu un ambalaj in mana si totul va deveni mai clar si mai concret. Alegerea unui produs cosmetic trebuie sa fie una informata. Tocmai pentru ca oferta este foarte larga.

1. Activi, aditivi, conservantii, coloranti…

Regasesti in ordine activii, aditivii, conservantii, antioxidantii, colorantii si substantele de parfum cu potential alergen – coumarine, citronellol, geraniol, linalool, limonene, eugenol, citral. INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), face diferenta intre parfum („parfum’, „fragrance’ fara alte detalii) si douazeci si sase de componente alergene ale caror etichete sunt obligatorii din 2005.

Uita-te bine unde se gaseste pozitionat in lista cuvantul „parfum’, mai ales daca ai pielea sensibila (parfumurile sunt principala sursa a reactiilor cutanate). Daca se afla la mijlocul listei produsul este foarte parfumat, la sfarsitul acesteia, este slab parfumat. Colorantii apar sub denumirea de „CI’ (color index) urmata de cinci cifre.

Cat despre antioxidanti, cu cat sunt mai multi, cu atat este mai bine. Ei franeaza procesul de imbatranire a pielii si evita rancezirea uleiurilor.

  • Vita­mina E – tocopherol, alpha-tocopherol, tocopheryl acetate.
  • Vitamina C – ascorbyl acid, ascorbyl glucoside.
  • Extracte de ceai – camellia sinensis extract.
  • Enzime, ale caror nume se termina mereu in „ase’ – superoxyde dismutase, glutathione peroxydase.
  • Ulei de turnesol – helianthus annuus sunflower seed oil.

Derivatii hidroxiparabenzoatici, conservanti eficace, se gasesc aproape in toate produsele, cu exceptia cosmeticelor bio – methyl­paraben, ethylparaben, propylparaben, isobutyl­paraben, benzylparaben. Verifica daca sunt scrise la sfarsitul listei. Alt conservant este phenoxy­ethanolul. Si el poate fi folosit intr-o concentratie mica, deci trebuie sa figureze in josul listei, ca si uleiurile esentiale (essential oils), folosite pentru ai conserva produsele, dar care in cantitati mari sunt nocive.

2. Apa, la inceputul listei

La produsele pentru machiaj, prima componenta este aproape mereu apa (aqua), reprezentand 60 % din formula. Acesteia i se adauga, „umectanti’ – glicerina, sorbitol, glycerol… – si grasimi – trigliceride. Dupa, uleiurile minerale petrochimice – petrolatum, paraffinum liquidum… – cu efect glisant asupra pielii. Inofensive, ele ofera o to­leranta foarte buna. Urmatoarele pe lista sunt uleiurile si ceara de silicon.

Denumirile lor se termina adesea prin „one’ – dimethicone, cyclomethicone, phenyl trimethicone, „ane’ – cyclohexasiloxane, sau „polymer’ – acrylates copolymer. Aceste substante sintetice ofera o senzatie de penetrare imediata a produsului. Chiar daca au tendinta de a sufoca putin pielea, ele nu sunt toxice.

3. Extracte scrise in latina

Usor de gasit, extractele naturale sunt scrise in latina (numele botanic al plantelor), moleculele si denumirile uzuale sunt in engleza. De exemplu: citrus aurantium amara flower distillate este apa florala din floare de portocal. In concluzie, cu cat mai multe nume latine, cu atat mai multe ingrediente naturale.

4. Clasate in ordine descrescatoare

Componentele cele mai importante cantitativ sunt scrise la inceputul listei. Verifica-le pe primele trei. Ele exprima aproape 80 % din formula si constituie baza produsului, excipientul. Aceasta descifrare minutioasa te va lasa sa descoperi daca principiile active, laudate pe ambalaj sau in reclame, reprezinta cu adevarat un procentaj crescut al compozitiei.

Logo-ul „BIO– produsul contine cel putin 95 % ingrediente bio din totalul de ingrediente vegetale si cel putin 10 % din produsul final. Bineinteles, este un minim: in realitate, marcile folosesc mai mult.

Rigorile bio

Certificarea Ecocert, organism independent, garanteaza produsele cosmetice ecologice si biologice. E un adevarat garant al calitatii.

Astazi recunoscuta la nivel european, dar si in Statele Unite si Japonia, aceasta certificare este una dintre cele mai exigente din lume.

Pentru obtinerea ei, fiecare produs trebuie sa respecte o lista drastica: ingrediente, procedee de fabricare, respect pentru me­diul inconjurator. Permite sa deosebeasca un produs care se revendica „natural’ de unul care contine cu adevarat ingrediente naturale si bio.

Fiecare produs certificat de Ecocert contine cel putin 95 % ingrediente naturale sau de origine naturala. Exclude numeroase molecule de sinteza precum substantele animale, cu exceptia mierii, laptelui si cerii de albine. Ingredientele trebuie sa fie extrase din solventi naturali si sa suporte cat mai putine manipulari.

Vezi ce trebuie să mai știi despre cosmeticele tale – citește continuarea articolului aici

foto Shutterstock

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole