Prima rostogolire, primii dințișori, primii pași – acestea sunt momente-reper în dezvoltarea fizică a bebelușului, pe care le considerăm extrem de importante. Dar experții spun că dezvoltarea emoțională a bebelușului este chiar mai importantă în primul an de viață.
În primul an din viață, bebelușul tău trece prin 5 mari perioade de dezvoltare psiho-emoțională.
1. Primele 3 luni: micuțul curios.
Bebelușul se adaptează de la existența din mediul lui ferit și calm, unde era întuneric, la o viață plină de zgomote și lumină. Prima lui sarcină este să învețe să se relaxeze înconjurat de tot acest haos. Asta face atunci când se uită intens la tine și parcă ridică o sprânceană în timp ce te cercetează. El stabilește bazele unei relații cu tine – figura pe care o vede cel mai des și pe care o recunoaște din viața lui ‘anterioară’.
Interacționează cât mai mult cu el, ține-l de degete, uită-te la el, vorbește-i mult!
2. Lunile 2-5: micul ‘îndrăgostit’ – În această perioadă încep să apară primele reacții de răspuns ale bebelușului – întinde brațele spre tine ca pentru o mângâiere, se uită la tine cu drag când îl ții în brațe, îți zâmbește. Zâmbetul poate apărea și înainte de această vârstă ca răspuns involuntar la un stimul, dar de pe la 2 luni încolo, psihologii vorbesc de zâmbete sociale. Urmărește cum îți zâmbește larg atunci când intri în raza lui vizuală. Pe la 4 luni, are deja un întreg repertoriu de zâmbete, potrivit pentru mai multe situații, și începe să chicotească.
Încurajează-l să îți imite expresiile. Încruntă-te, râzi, scoate-i limba etc și urmărește-i reacțiile, vezi la ce răspunde cu emoție.
3. Lunile 3-6: micul comediant În paralel cu alte reacții de răspuns, pe care le-am descris mai sus, se dezvoltă foarte tare reacțiile de tip verbal. Încep conversații între voi – fără cuvinte, desigur, cel mic răspunde cu onomatopee care îi trădează emoțiile. La vederea unei jucării care îi place poate scoate un ooo uimit și admirativ. La fel, la anumite gesturi ale tale – ca acoperirea feței într-un joc de v-ați ascunselea – scoate sunete menite să te încurajeze să continui acțiunea – un chiot, sau un chicotit – care să îți arate cât de amuzat e. Mimica se dezvoltă foarte tare și în decursul a câteva minute, pe față i se perindă multe expresii. E ca un mic comediant în acestă perioadă, iar reacțiile lui sunt cu dublu sens – își exprimă emoții și cere răspunsuri de la tine.
4. Lunile 6-9: micul jucăuș În perioada acesta deja el este cel care poate iniția jocurile . Îți va ‘vorbi’ – așa cum o poate face, prin sunete, mimică și gesturi, hotărât să te facă să răspunzi la cererile lui. Știe deja că tu răspunzi la nevoile lui – legate de ce-i place și ce nu – și vrea să obțină această reacție și pe alt teren, nu al nevoilor imediate. Deja simte că este foarte iubit. Răspunde-i la reacții și introdu noi noțiuni în ‘dialogul’ vostru. Cu cât îi vei arăta mai multe posibile reacții, cu atât va învăța mai repede moduri diferite de a răspunde la situații – ceea ce îi va folosi și în viața de adult – spun psihologii.
5. Lunile 9-12: micul detectiv
După 7-8 luni, când poate să stea fără sprijin în funduleț și începe chiar să se ridice în piciorușe pentru scurte reprize, dacă are un punct de sprijin, bebelușul tău se schimbă comportamental. Toate noile puteri îl fac să preia inițiativa. Investighează din ce în ce mai mult perimetrul și îți urmărește reacțiile. O va lua la goană de-a bușilea prin casă, de exemplu și va verifica din când în când dacă este urmărit. Își va urmări reacțiile și va încerca să vadă din ele dacă este sigur sau nu să-și continue investigațiile.
Lasă-l să exploreze, dar asigură-te că știe că ești acolo, lângă el, în caz de urgență. Încurajează-l să găsească soluții – dacă întâlnește un obstacol în cale, nu te repezi tu să-l iei – lasă-l să rezolve singur problema și laudă-l!