Dorm, pap, ascult…

Cresc copiii, cresc si grijile’ – iata o cunoscuta vorba care ar putea fi gresit interpretata, in defavoarea parintilor de bebelusi… Pentru ca grijile nu sunt deloc mici, indiferent cat de mic ar fi copilul!

Trezit noaptea, hranit din trei in trei ore, schimbat scutece, citit, invatat, supravegheat…
Desi tema acestui dosar este cum ii faci programul’, ma tem ca ar fi trebuit sa spunem mai degraba cum iti refaci tu programul’, pentru ca, in primul rand tu, ca parinte, vei avea de facut ceva schimbari.

Avand acum un nou membru al fami­liei va trebui sa te organizezi, sa faci fata stresului, sa iei masuri nu doar in interesul tau, ci si al celui mic. Da, vestea proasta e ca va trebui sa te trezesti cand vrea el, sa il hranesti cand vrea el, sa il schimbi ori de cate ori este nevoie, sa ii gasesti activitati relaxante sau ins­tructive.

Bebelusul nu face inca diferenta intre zi si noapte, din punctul de vedere al alternantei somn-hrana. Pentru el, e inca valabil ritmul biologic pe care si l-a stabilit in viata intrauterina, dar noul ritm e determinat si de momentul din zi in care a fost implicat in travaliu sau de momentul cand a venit pe lume.

In plus, copiii difera mult intre ei. Unii bebelusi dorm mai mult, altii mai putin, unii se trezesc mai des noaptea, altii mananca putin si des, in timp ce unii o fac rar si mai mult…

Va trebui sa te adaptezi, deci, la nevoile celui mic, dar, desigur, asta nu inseamna ca programul vostru trebuie lasat la voia intamplarii. Studiaza-i ritmul propriu si abia apoi planifica: a urma un program si o rutina zilnica va ajuta pe amandoi.

Mai ales in ceea ce priveste somnul, rutina ii ofera bebelusului o senzatie de stabilitate si, astfel, ii induce sentimentul de siguranta de care are nevoie pentru a adormi linistit, dar si pentru o corecta dezvoltare psiholo­gica. Inca din primele saptamani de viata, stabileste un ri­tual de culcare: e bine sa alegi baita zilnica drept reper.

Dupa baie, fa aceleasi gesturi simple, constante: masaj, pudra, ofera-i o anu­mita jucarie alaturi de care sa adoarma, canta-i o melodie sau pune-i muzica linistitoare, scadeti vocile in casa, evitati activitatile prea dina­mice’.

Chiar daca nu tot timpul vei putea respecta un orar de culcare (uneori va adormi imediat ce-l pui in pat, insa alteori, daca bebelusul e nervos, bolnav, prea obosit sau stresat, e posibil sa adoarma greu), respecta timpul necesar de somn.

Un copil trebuie sa doarma intre 16 si 20 de ore pe zi in primele 6 saptamani de viata, intre 15 si 16 ore pe zi dupa a 6-a saptamana, iar dupa 4 luni are nevoie de 9 pana la12 ore de somn, plus doua sieste de cate doua ore fiecare, in care copilul sa stea in patut (sau in pat cu mami), chiar daca nu doarme.

In timpul zilei, sunt si alte lucruri pe care le puteti face conform unui program: de pilda, iesiti la plimbare cam la aceeasi ora.

Muzica – iata una dintre solutiile de umplut’ programul in primul an de viata: nu conteaza ce alegi, totul e sa nu il agite pe bebelus.

Programul tau
Mai ales tu va trebui sa te pregatesti sa faci fata, psihologic, noului ritm de somn si de alimenta­tie. In prima luna de dupa nastere iti va fi dificil sa te adaptezi, dar, daca faci zilnic aceleasi gesturi, in jurul acelorasi ore, cam dupa 40 de zile acestea iti vor intra in obicei.

Dormi cat mai mult, ori de cate ori cel mic doarme si el – astfel, vei fi capabila sa il intelegi mai bine si vei fi disponibila 100% cand va avea nevoie de tine. Regula cea mai importanta este sa ai o alimentatie corecta (cu multe vegetale, proteine, dar si cu lactate, insa fara lapte).

O forma de sport – practicata zilnic, dar, momentan, la domiciliu – te ajuta sa invingi mai repede depresia post-partum, daca este cazul.

Text: Alina Miron; Foto: HEPTA.

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole