Diversificarea – de ce alimente să te ferești

Chiar dacă la 6 luni cele mai multe mămici au început deja diversificarea, sistemul digestiv al bebelușului este încă imatur. Fiecare aliment introdus în meniul bebelușului reprezintă un test pentru sistemul lui digestiv, așa că trebuie să fii foarte atentă ce îi dai bebelușului și să observi eventualele reacții de alergie sau intoleranță. Uite de ce alimente este bine să te ferești când începi diversificarea.

Mămicile așteaptă cu interes perioada în care pot da bebelușului și altceva decât lapte. Dar diversificarea nu este un proces care trebuie grăbit (vezi de ce să nu te grăbești cu diversificarea și când este pregătit bebelușul pentru primele alimente solide)

Fasolea, mazărea, lintea, broccoli, varza ,conopida, castraveții și ceapa provoacă gaze bebelușului și sunt de evitat.

Alte alimente, precum albușul de ou, peștele și fructele de mare, nucile, alunele, soia, căpșunile, sau grâul sunt puternic alergenice și pot declanșa reacții severe la bebeluși, mai ales dacă aceștia au un teren atopic (cazuri de alergie în familie). Atenție și la vaccinuri – unele vaccinuri conțin proteină din albuș de ou și pot declanșa reacții grave la bebelușii alergici!

Primele meniuri pentru bebe ar trebui să includă mei, orz, orez, dovleac și dovlecel, mere (coapte, fierte), banane.

Alimentele trebuie introduse rând pe rând, nu mai devreme de trei zile, iar orice reacție – gaze, iritații, constipație, diaree sau vomă trebuie raportate medicului pediatru.

Uite și câteva indicii pentru a depista eventualele intoleranțe alimentare.

foto Shutterstock

 

 

 

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole