Baia zilnica a copilului este periculoasa din 3 motive foarte serioase la care, cel mai probabil, nu te-ai fu gandit vreodata.
Odată cu venirea pe lume a primului copil apar și numeroase întrebări, iar mamele primesc sfaturi din toate părțile. Una dintre cele mai frecvente dileme este dacă îi facem sau nu baie zilnic nou-născutului.
Părerile privind frecvența îmbăierii la bebeluși sunt împărțite. Există posibilitatea ca și în maternitate să primești sfaturi complet diferite unul de celălalt de la medicii care văd copilul. Într-un final însă, decizia îi va aparține mamei care face cum crede că este mai bine pentru puiul ei.
Dacă unora dintre mame li se pare revoltătoare ideea de a nu-i face baie copilul zilnic, altele sunt de părere că îmbăierea atât de frecventă poate fi dăunătoare. Iată trei motive pentru care nu ar trebui ca bebelușului să i se facă baie zilnic:
Prea multă igienă poate fi periculoasă
Rob Dunn, un renumit biolog și profesor, autorul unei cărți despre bacteriile și paraziții care trăiesc în organismul uman, este de părere că igiena exagerată poate face mai mult rău decât bine: ‘Extrem de bine intenționată, comunitatea medicală din zilele noastre a muncește cu multă convingere la înlăturarea a cât mai mulți microbi de pe corpul uman, atât de mulți pe cât ese posibil fără trăi într-o eprubetă. Totuși, folosirea atâtor antiseptice, antibiotice, vermicide și pesticide ne face mai mult rău decât bine.(…) Am devenit obsedați de șervețele și geluri antibacteriene. Părinții au mereu cu ei sticluțe cu antiseptic pentru mâini și îl dau tot mai des copiilor, aproape de fiecare dată când aceștia ies din casă. Dar toate acestea conțin substanțe care nu sunt periculoase doar pentru bacterii, ci și pentru noi. Mai mult, studiile au arătat că produsele antibacteriene nu sunt cu nimic mai eficiente decât banalul săpun’, spune el.
Uscarea pielii
De aceeași părere sunt și medicii specialiști de la Clinica Mayo care susțin că nu este nevoie să facem baie copiluli zilnic. Ba chiar recomandă ca acest lucru să fie făcut doar de câteva ori pe săptămână. În caz contrar există riscul foarte mare ca pielea copilului să devină foarte uscată, ori aplicarea altor creme și loțiuni pentru a combate uscăciunea nu este cea mai bună soluție, pentru că e doar un plus de substanțe chimice pentru bebelușul nostru. Aceeași medici sunt de părere că este suficient să asigurăm igiena gâtului, a feței și, desigur, igiena în zona scutecului.
Academia Americană de Dermatologie merge și mai departe și recomandă îmbăierea copiilor de două ori pe săptămână. Excepție de la această regulă ar trebui făcută doar dacă observăm că micuții noștri s-au murdărit foarte tare.
Alergiile
Un alt motiv pentru care specialiștii susțin că nu ar trebui să facem baie copilului zilnic este riscul declanșării unor alergii. Spălarea frecventă împiedică organismul să-și creeze propriul scut antibacterian, imunitatea va fi scăzută și corpul incapabil să lupte cu virusurile.
Dacă facem sau nu baie zilnic copiilor este decizia noastră, a mamelor. Însă cu cât avem mai multe informații pro și contra, cu atât putem lua o hotărâre mai înțeleaptă.
VIDEO | Discutia unui bebelus cu Dumnezeu
O parabola video care te va lasa fara cuvinte.
Sursa: washingtonpost.com