De ce nu ar trebui să-ți recompensezi copilul pentru notele mari

Foto simbol Hepta

‘Locul de muncă al copilului meu este școala. Și atunci de ce să nu-l răsplătesc cu bani pentru notele bune? Până la urmă și eu sunt plătit pentru munca pe care o fac.’ Mulți părinți gândesc așa și recunosc acest lucru.

Amy McCready, cea care a înființat PositiveParentingSolutions.com, susține că este și ea mamă a doi adolescenți și îi înțelege foarte bine pe părinții care simt nevoia s-și răsplătească micuții pentru notele bune. Asta pentru că vor ce-i mai bun pentru ei și pentru viitorul lor. Nimeni nu-și dorește să aibă un copil dependent de părinți, care la 30 de ani să locuiască împreună cu părinții pentru că nu a fost în stare să-și vadă de viață.

Indiferent cât de mult ne dorim copii deștepți, care să învețe bine, banii nu pot cumpăra inteligența și motivația necesare succesului la școală, susține Amy McCready.

Nici măcar faptul că îi plătim pentru notele bune nu le influențează succesul pentru o perioadă prea lungă, mai spune ea. Chiar dacă la început copiii vor fi entuziasmați de răsplata primită, numeroase studii arată că, după o perioadă, recompensele distrug entuziasmul pentru o anumită activitate, exact pentru acea activitate pentru care sunt oferite.

Dacă recompensa constă în bani pentru note bune, copilul va înțelege că trebuie să învețe pentru a-și umple portofelul, nu pentru a-și îmbogăți cunoștințele și pentru a deveni o persoană mai înțeleaptă.

Plus că, nu este exclus ca la un moment dat părinții să fie nevoiți să negocieze cu copiii lor prețul notelor. Spre exemplu, dacă nu îi place istoria va trebui să-i dați 20 de dolari în loc de 5, cât îi dați în mod normal, pentru o notă bună, mai spune Amy McCready.

Copiii care sunt recompensați cu bani pentru notele bune vor ca singur scop obținerea banilor. Acest lucru este unul nociv pentru că nu-i vom ajuta niciodată să iubească școala și învățătura sau să aibă resposabilitatea proriei educații. Faptul că ne plătim copilul să ia nota 10 nu ne garantează deloc că rezultatul va fi cel pe care noi îl dorim, adică succesul lui pe viitor.

Părinții ar trebui să-și încurajeze copiii să învețe pentru propriul lor succes. Iată cum poți face acest lucru:

Puneți studiul pe primul loc

Sunt puțini copiii care vor fi entuziasmați de gramatică, spre exemplu. Ceilalți ar prefera mai degrabă să se uite la televizor, să se joace un joc video sau să se joace cu tableta. Aceștia au nevoie de un impuls. Ar trebui să le spuneți că atunci când vor termina lecțiile, inclusiv să învețe pentru testele pe care știu că le vor avea anul acesta, vor putea să se joace pe tabletă.

Refuză să-l salvezi atunci când nu-și face temele

Oricărui copil i se poate întâmpla să uite o dată să-și facă o anumită temă, dar dacă asta devine o obișnuință, refuzați să-i ajutați pe ultima sută de metri să facă tema.

‘Ești destul de mare încât să ai grijă să-ți faci temele la timp. Este treaba ta să ții minte ce teme ai de făcut, nu a mea. Cum crezi că poți face ca pe viitor să nu se mai întâmple?’

Este mai bine să-i lași să înfrunte problemele atunci când nu și-au făcut tema, cu riscul de a lua o notă mică, decât să le faci tu tema pe ultima sută de metri. Vor fi mai responsabili pe viitor.

Apreciază faptul că învață mai mult decât apreciezi nota

Încurajează-ți copilul, fii pozitiv și ai grijă să pui accent pe ideea de învățătură, nu pe nota în sine. Atunci când vezi că învață până seara, târziu, înainte de un test, spune-i: ‘Ai muncit din greu pentru acest test. Trebuie să fii mândru de tine, pentru că ai depus mult efort’. Dacă obține o notă bună folosește-te de această oportunitate ca să evidențiezi faptul că munca aduce și rezultate bune. Dacă se întâmplă să nu ia o notă bună, încurajează-ți copilul să continue să învețe și amintește-i de fiecare dată că perseverența îl va ajuta pe termen lung.

Ajută-l, dar nu prea mult

Dacă ‘mamă, am nevoie de ajutor!’ înseamnă de fapt ‘mamă, fă tu temele în locul meu’ ar trebui să-ți revizuiești atitudinea și aă determini copilul să facă același lucru. Ai putea să-i spui copilului așa: ‘Te voi ajuta cu plăcere să-ți faci temele, dar o să fac asta între 6.30 și 8, după ce vei termina tu toate temele pe care știi să le faci și aștept să-mi explici cum te-ai gândit tu să rezolvi problema pe care nu știi să o faci’.

Învățatul este treaba copilului, nu a ta

Nu toți copiii vor fi fruntași în școala lor și de multe ori se întâmplă să nu fie atât de buni pe cât ne-am dori noi și nici visurile pe care pe avem pentru ei să nu se împlinească. Nu este o dovadă de lipsă de implicare din partea părinților dacă aceștia își lasă copiii să-și asume responsabilități corespunzătoare vârstei pe care o au, chiar cu riscul de a mai da greș câteodată. Să-ți lași copilul să învețe singur și să fie conștient de faptul că are această responsabilitate este un lcuru care îl va ajuta în lupta cu greutățile vieții.

Nu putem să punem un preț pe succesul copiilor noștri. A-i plăti pentru note fără a-i ajuta să dezvolte aptitudini atât de necesare în viață îi va face să creadă că toată viața vor fi răsplătiți pentru tot ceea ce fac și acesta va fi singurul lor scop.

Ar fi mult mai bine dacă dacă i-am încuraja să iubească învățătura, dacă le-am cultiva obiceiuri sănătoase de viață și i-am determina să fie independenți. Toate astea nei vor ajuta copiii să înflorească.

Sursa: nytimes.com
Text Alina Serea

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole