De-abia a împlinit 1 an și a început să facă primii pași, că micuțul tău începe să danseze. Își mișcă fundulețul și face tot felul de figuri caraghioase și adorabile ori de câte ori aude vreo melodie ritmată. De ce bebelușii dansează?
Orice părinte care-și vede bebelușul agitându-se încântat pe ritmul muzicii credă că micuțul va ajunge mare dansator. Dar înainte să vă grăbiți să găsiți nume de scenă pentru viitoarea Shakira, ar trebui să știți (și ne pare rău să vă dezamăgim) că micuța voastră nu are un talent aparte și că băiețelul vostru nu va fi neapărat vreun Joaquín Cortés, chiar dacă pare încântat de cd-urile de flamenco ale mamei.
De ce dansează bebelușii? Pentru că dansul și cântecelele sunt cele mai bune căi prin care cei mici își recunosc scema corporală (cum ar spune specialiștii) și își dezvoltă simțul ritmului și coordonarea motorie (Citește și 0-3 ani: repere esențiale de dezvoltare a copilului)
Când bebelușii dansează ei nu o fac precum adulții. La această vârstă, dansul nu are o semnificație în sine. De-abia mai târziu reprezintă un mod în care copilul își exprimă bucuria sau o modalitate de a face spectacol și a atrage atenția. Pe măsură ce el stăpânește mai bine mișcprile și vede reacțiile tale de bucurie, cel mic va fi mai încântat să danseze cu asistență, dar dacă dispăreți din raza lui vizuală și vă ascundeți undeva de unde-l puteți observa, veți vedea că bebelușul dansează în continuare. Dansul cu asistență și cu parteneri de dans în jur e și mai amuzant, mai ales că cel mic va învăța mișcări noi.
Copiii răspund la muzică încă din viața intrauterină – s-a constatat – și reacționează la
Dacă vrem să folosim la maxim experiența muzicii și a dansului, importantă pentru dezvoltarea creierului, putem să-i punem celui mic cântecele care-l învață anumite părți ale corpului ( există tot felul de melodii despre degețele, ochi, nas, gură), care-l ajută să deprindă anumite abilități, indicându-i în cântecel ce trebuie să facă. Bebelușii dansează, se amuză și învață – să se ridice, să își scuture mâinile, picioarele, să atingă cu degetul etc.
Rimele și versurile cântecelelor vor fi și modalități de dezvoltare a limbajului (Citește și despre întârzierile în vorbire – când să te îngrijorezi). Mai putem imita în dans și mișcările anumitor animale – sari ca broasca, mergi ca elefantul etc.
Nu te speria dacă juniorul tău nu dansează. Nu toți bebelușii dansează, iar dacă al tău nu face asta, nu înseamnă că este ceva în neregulă cu el. Unii copii sunt mai introvertiți și nu simt nevoia de spectacole. Alții sunt mai anxioși și cum nu sunt siguri pe mișcările lor, se tem că vor putea cădea. Bebelușii care nu dansează se pot abține de la mișcări pe ritmuri de dans și de teama părinților, care le-au spus mereu – nu mai fugi, nu mai sări, nu te mai urca acolo, te vei lovi etc. Exista și bebeluși care nu au simțul ritmului și nu își coordonează foarte bine mișcările. Ca atare, încercările lor de dans nu sunt remarcate sau încurajate, și cum cel mic oricum obosește făcându-le, renunță repede.
Foto Shutterstock