In cazul mamelor ce alapteaza la cerere, lucrurile stau foarte simplu: copilul trebuie hranit ori de cate ori da semne ca ii e foame. In cazul bebelusilor hraniti insa cu formula de lapte, indiferent de motivele pentru aceasta optiune, poate fi putin mai greu sa iti dai seama de ce cantitate de formula de lapte are nevoie cel mic.
In general, bebelusii mananca atunci cand le e foame si se opresc din mancat atunci cand sunt satui. In cazul copiilor hraniti cu formula de lapte, lucrurile stau putin diferit si e important ca parintele sa stie care e necesarul de formula de lapte pe care trebuie sa il prepare la o masa, pentru a nu prepara in exces sau pentru a nu supraalimenta copilul.
De cata formula de lapte are nevoie bebelusul
In primele sase luni, cand cel mic depinde exclusiv de formula de lapte, ofera-i in medie 150 ml lapte per kg corp pe zi.
Astfel, daca cel mic cantareste 3 kg, ii vei oferi in total, la toate mesele dintr-o zi adunate, in jur de 450 ml formula de lapte.
Fireste, acestea sunt estimari si cantitatea de formula de lapte poate varia in functie de necesarul copilului tau. In unele zile ar putea dori sa manance putin mai mult, in timp ce in altele ti-ar putea refuza aceeasi cantitate.
Cum iti dai seama daca ii e foame
La fel ca in cazul copiilor alaptati, si cei hraniti cu formula de lapte dau semne atunci cand le este foame sau cand nu s-au saturat.
Nou-nascutii – Daca bebe e nou-nascut, in cele din urma va plange de foame. Poti insa sa eviti sa se ajunga aici si sa iei seama la celelalte semnale, mai subtile: daca isi linge buzele, roteste capul, mai ales atunci cand o atingi sau daca duce manutele la gura, e semn ca ar trebui sa ii pregatesti urmatoarea masa.
Modificarile de apetit pot avea loc preponderent pe parcursul puseelor de crestere. Acestea au loc de fel la 3 si 6 saptamani, apoi la 3 luni si la 6 luni.
Daca cel mic e bolnav, e probabil ca apetitul sa scada.
Cum iti dai seama ca vrea mai mult
Vei stii ca bebelusul nu s-a saturat, atunci cand termina repede sticla pe care i-ai preparat-o si se uita in jur, vrand mai mult.
Daca pare inca infometat dupa primul biberon, incearca sa prepari cate putin suplimentar apoi, pentru a nu risca sa arunci formula de lapte, si asa scumpa.
Cum stii ca i-ai dat prea mult
Varsaturile dupa hranirea cu formula de lapte pot fi un semn ca bebe a mancat prea mult. Acelasi lucru poate fi spus si despre durerile de burtica: daca isi incordeaza burta sau picioarele puternic, e probabil sa aiba dureri de burta de la supraalimentare.
Cata formula de lapte sa prepari in functie de varsta
In prima saptamana de viata a copilului, hraneste-l cu formula de lapte la cerere. Dupa acest moment, e important sa nu ii dai in exces, deoarece ar putea avea probleme cu greutatea mai apoi.
Incepe prin a prepara 50-60 ml formula de lapte la fiecare hranire, apoi creste treptat cantitatea pana la 60-90 ml, date odata la 3-4 ore.
Pe masura ce bebe creste, va consuma cateva biberoane pe zi.
La o luna, de pulda, poate ajunge sa consume 5-6 biberoane de cate 120 ml intr-o zi.
Pana la 6 luni, copiii ajung sa consume cca 5-6 biberoane de cate cca 180 ml pe zi.
Pentru nelamuriri in ceea ce priveste formula de lapte potrivita si cantitatea exacta necesara in fiecare zi pentru copilul tau, consulta medicul pediatru sau medicul de familie.
Imagine: 123rf