Știai că nașterea naturală și alăptarea îmbunătățesc imunitatea bebelușului? Bebelușii care se nasc pe cale naturală sunt expuși în timpul trecerii prin canalul de naștere la bacterii, iar acest lucru dă stimulează dezvoltarea mai rapidă a sistemului lor imunitar.
În timpul ce se dezvoltă în burtica ta bebelușui este protejat de anticorpii mamei, care trec prin placentă. Aceasta este așa-numita imunitate pasivă. În timpul nașterii naturale, în timp ce bebelușul trece prin canalul de naștere, el este expus la bacteriile care colonizează tractul gastrointestinal al mamei, iar acest lucru dă un prim impuls sistemul imunitar al bebelușului, care se va maturiza pe parcursul primilor ani din viață.
Unele studii arată că bebelușii născuți prin cezariană sunt mai expuși riscului de a dezvolta alergii și au o imunitate mai scăzută, dat fiind că sunt expuși la bacteriile din mediul spitalicesc imediat după venirea pe lume.
Alăptează-l și protejează-l
Laptele matern este un faorte bun ‘medicament’ pentru imunitatea bebelușului. În afara fatpului că toți nutrienții de care bebelușul are nevoie pentru a crește armonios se găsesc în laptele matern, colostrul din primele zile este un antibiotic natural foarte puternic, fără efecte secundare. Lactoferina care este prezentă în colostru într-o concentrație de 7 ori mai mare decât în laptele matern și are un efect antibacterial, antiviral, antiinflamator și imunomodulator foarte puternic, iar numărul mare de leucocite din colostru protejează bebelușul în fața virusurilor și bacteriilor. Colostrul este considerat, tocmai de aceea, un antibiotic perfect, fără efecte secundare și un vaccin natural sigur. În colostru se mai găsesc și polipeptide bogate în proteine (PRP) care stimulează acțiunea celulelor macrofage (celule ucigașe), ce înglobează și distrug organismele patogene.
Apoi, laptele matern matur conține și oligozaharide prebiotice, care ajută la dezvoltarea bacteriilor prietenoase ce se află în mod natural în stomacul bebelușului și care mențin echilibrul florei intestinale și îl feresc pe bebeluș de infecțiile digestive.
Nu degeaba, alăptarea este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății pentru o perioadă de cel puțin 6 luni și chiar până la doi ani.
foto Shutterstock