Cum se reglează tranzitul intestinal al bebeluşului

Mulţi părinţi cred că micuţul lor poate suferi de constipaţie dacă nu merge la toaletă în fiecare zi. Greşit! Tranzitul intestinal diferă de la copil la copil. Dar dacă e într-adevăr vorba de o tulburare de tranzit, aceasta poate crea mult disconfort şi chiar poate deveni cronică.

De obicei, mamele se alertează şi consideră că cel mic este constipat dacă acesta are un număr redus de scaune (mai puţin de şase pe săptămână).

La unii copii, evacuarea conţinutului intestinal se produce de trei ori pe zi, în timp ce la alţii de trei ori pe săptămână, ambele situaţii fiind însă considerate patologic şi funcţional normale.

Potrivit specialiştilor, poţi considera că cel mic suferă de o îngreunare a tranzitului intestinal ori de constipaţie dacă are mai puţin de trei scaune pe săptămână, timp de una-două luni consecutive.

De fapt, constipaţia adevărată’ constituie o tulburare a funcţiei intestinului gros, din care cauză materiile fecale sunt tari, uscate, eliminarea lor este îngreunată, provocând chiar dureri. Cealaltă formă, constipaţia banală’ să-i spunem, este o tulburare extrem de frecvent întâlnită, dar din fericire lipsită de gravitate.

Dacă tranzitul intestinal îi face celui mic probleme, nu trebuie să te îngrijorezi. Nu este chiar atât de dificil să combaţi această problemă.

 

Mecanismul tulburării
Dacă tulburarea de tranzit intestinal apare la copii care nu sunt sugari, poate fi vorba de o alimentaţie săracă în legume şi fructe, un aport insuficient de lichide, o stare de stres prelungită ori sedentarismul, lipsa activităţii fizice. Mecanismele care conduc la apariţia constipaţiei sunt variate, de pildă motilitatea scăzută a musculaturii pereţilor intestinali.

 

Soluţia împotriva constipaţiei
Chiar dacă scaunele rare nu-i provoacă niciun fel de neplăceri copilului, problema nu trebuie însă total trecută cu vederea. Disfuncţia intestinală prelungită şi netratată poate conduce la apariţia disbacteriozei intestinale şi la acumularea de toxine în organism.

Copilul va suferi de moleşeală, îi va scădea pofta de mâncare, îşi vor face apariţia cearcănele. În cazul unei constipaţii rebele, care nu se remediază în ciuda măsurilor luate, va trebui să consulţi medicul. În mod normal însă, trebuie doar să aduci unele modificări în stilul de viaţă şi în regimul alimentar al copilului.

Soluţia împotriva constipaţiei o reprezintă consumul unei cantităţi mai mari de legume şi fructe şi un aport suficient de lichide. Oferă-i cel puţin două-trei fructe proaspete pe zi (mere, pere, prune, dar evită bananele), precum şi o masă de legume.

E bine să ştii că, pentru un copil de peste un an, necesarul de lichide este de 100 ml de apă/kg corp. De asemenea, încurajează-l să facă mai multă mişcare în aer liber, chiar dacă asta înseamnă să-ţi mai sacrifici din timpul liber şi să te implici şi tu uneori în jocurile lui.

 

Pe scurt, despre cauze
Cunoscând factorii care conduc la tulburările de tranzit intestinal ale micuţului, îţi va fi mult mai uşor să previi această neplăcere. Iată, aşadar, care sunt vinovaţii:

  • dieta necorespunzătoare este una dintre cauzele constipaţiei. Dulciurile şi grăsimile animale consumate în cantităţi mari (carne şi lactate bogate în grăsimi)
  • aportul insuficient de lichide şi fibre (vegetale, fructe, cereale) afectează tranzitul intestinal
  • unele disfuncţii ale vezicii biliare sau o predispoziţie către hipotiroidism
  • tratamentul prelungit cu unele medicamente (anticolvulsivante, antispastice, hipotensive, pansamente gastrice care conţin aluminiu)
  • prea multe suplimente de fier şi calciu administrate fără sfatul medicului
  • stilul de viaţă sedentar şi lipsa exerciţiilor fizice practicate regulat
  • schimbarea mediului de viaţă

 

Când mergem la medic?
Constipaţia pasageră, care este una dintre formele cel mai frecvent întâlnite la copii, nu necesită niciun tratament şi, de obicei, dispare de la sine în timp.

Nici constipaţia care apare în mod repetat nu trebuie să te alarmeze, căci aproape sigur alimentaţia necorespunzătoare este cauza. Chiar dacă te tentează, nu apela la medicamente laxative cu care să îl tratezi pe cel mic, fără să ceri sfatul medicului.

Dacă există bănuiala că tulburarea de tranzit este produsa de o obstrucţie la nivelul tubului digestiv sau de o boală serioasă, specialistul recomandă efectuarea unor investigaţii speciale, cum ar fi rectosigmoidoscopia (metodă prin care se poate detecta o problema existentă la nivelul rectului sau a colonului descendent) sau colonoscopia (efectuată cu un instrument flexibil care permite vizualizarea întregului colon).

 

 

Foto: shutterstock.com

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole