Cum sa treci cu bine de iarna

Copiii mici sunt ca un magnet pentru raceli – pana la varsta de trei ani, ei trec prin sase pana la opt episoade de raceala.

Asta se intampla in principal din cauza faptului ca, intalnind anumite virusuri pentru prima oara, organismul are nevoie de oarece timp pentru a putea lupta.

Pe de alta parte, copiii nu acorda prea mare importanta igienei, asa ca atunci cand sunt bolnavi, se sterg eventual cu manuta pe la nas, dupa care continua sa se joace cu ursuletul preferat, pe care ajung microbii ce pot supravietui aproape o jumatate de ora – numai bine pentru ca un alt copil, partener de joaca, sa fie „contaminat'.

Medicii spun insa ca toate aceste episoade de raceala din prima copilarie ne sunt de folos mai tarziu – prescolarii care racesc frecvent vor avea mai putine probleme ulterior, in timpul scolii, au demonstrat studiile.

Raceala – Etapa cu etapa
Mai mult de 100 de virusuri sunt responsabile pentru micile probleme cu nasul si gatul, caracteristice unei raceli.

In mod obisnuit, sugarii sunt protejati prin intermediul anticorpilor din laptele matern impotriva racelilor, dar in jurul varstei de sase luni (cand cei mai multi dintre copii nu mai sunt oricum alaptati exclusiv), protectia scade. O raceala dureaza intre 6-14 zile, mai mult decat parintii si-ar inchipui.

Daca cel mic a fost in preajma cuiva racit in primul stadiu (primele trei zile), cel mai probabil va raci si el, dar, poti raci si la doua saptamani dupa ce ai fost in apropierea cuiva bolnav, spun specialistii.

Primul semn de raceala este durerea in gat (care dureaza 5-9 zile), apoi nasul curgand (de prin ziua a doua pana in ziua a zecea) si tusea, care apare, de obicei, la jumatatea bolii si se poate prelungi si trei saptamani. Febra apare in primele doua-trei zile ale racelii.

Citeste continuarea in revista BABY – decembrie.
 

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole