Cum să îți alegi perechea de lentile de contact potrivită

Sursă foto: Freepik

Purtarea lentilelor de contact oferă numeroase beneficii, precum confortul sporit și aspectul natural. Ai la dispoziție mai multe tipuri de lentile, astfel încât să descoperi varianta potrivită pentru afecțiunea oculară și stilul tău de viață. În plus, acestea pot fi utilizate atât de copiii de peste 8-9 ani, cât și de adulți, indiferent de vârstă. 

De asemenea, folosirea lentilelor de contact este sigură, atât timp cât sunt respectate câteva recomandări simple, referitoare la aplicarea și igienizarea acestora. În continuare, îți venim în ajutor cu câteva aspecte de care să ții cont pentru a face o achiziție inspirată. 

Criterii pentru alegerea lentilelor de contact adecvate

Ce alegi între lentile de contact bilunare și cele de unică folosință? Dar între lentilele rigide și cele moi, din silicon-hidrogel? Îți explicăm pe scurt care sunt principalele diferențe și avantaje ale fiecărui tip de lentile de contact, în funcție de regimul de utilizare, material și scopul purtării.  

Perioada de purtare

Regimul de folosire a lentilelor de contact ar trebui ales în conformitate cu stilul de viață și cu așteptările tale sau ale copilului:

  • Lentile de unică folosință – acestea se utilizează o singură dată, timp de 10-12 ore. Se aruncă după folosire și se înlocuiesc a doua zi cu o pereche nouă, sterilă. În acest mod, te asiguri că lentilele de contact sunt igienizate corespunzător și nu au depuneri proteice sau alte impurități, însă pot fi mai costisitoare și nu se găsesc variante pentru orice afecțiune;
  • Lentile cu purtare zilnică – în această categorie intră cele săptămânale, bilunare, lunare, trimestriale ș.a. Concret, lentilele se folosesc în timpul zilei, se depozitează peste noapte în soluție specială de curățare și se reaplică a doua zi;
  • Lentile cu purtare extinsă – pot fi purtate și în timpul somnului, în regim continuu. Totuși, specialiștii recomandă utilizarea acestora ziua și doar ocazional seara. Astfel, sunt evitate depunerile proteice și disconfortul ocular.

Materialul lentilelor

Putem face referire la două mari categorii de lentile, în funcție de material:

  • Lentile moi – sunt confortabile și nu necesită o perioadă lungă de adaptare. Sunt potrivite pentru persoanele cu ochi uscați, în special lentilele din silicon-hidrogel, care asigură o transmisibilitate crescută a oxigenului și o hidratare optimă;
  • Lentile rigide – oferă o corecție superioară a vederii, față de cele moi, și pot fi folosite pentru majoritatea afecțiunilor oculare. Mai mult, rezistă mult mai bine acumulării de depuneri proteice. În schimb, timpul de adaptare este puțin mai îndelungat și sunt mai puțin confortabile decât perechile soft.

Dioptriile și afecțiunea oculară

Scopul lentilelor de contact cu dioptrii este de a corecta un viciu de refracție sau o afecțiune oculară:

  • Lentile monofocale – au fie dioptrii cu plus (hipermetropie – vederea neclară de aproape), fie cu minut (miopie – vederea încețoșată la distanță);
  • Lentile multifocale sau progresive – corectează atât vederea de aproape, cât și cea la depărtare (prezbitism – slăbirea vederii odată cu înaintarea în vârstă);
  • Lentile torice – acestea au un design conceput special pentru corectarea astigmatismului, cauzat de curbura imperfectă a cristalinului sau a corneei.

De asemenea, poți alege lentile de contact colorate cu sau fără dioptrii, care modifică temporar nuanța ochilor. Acestea pot avea un efect difuz sau intens, cu un aspect natural sau de tip Halloween. Mai mult, sunt disponibile lentile terapeutice sau protetice, care se folosesc în cazuri speciale.

Consultă specialistul înainte de a alege lentilele de contact, pentru determinarea dioptriilor și altor parametrii. În plus, acesta te poate îndruma spre perechea ideală pentru tine sau pentru copilul tău. 

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole