Cum sa devii o mama mai buna

Sunt multe mamici care seara inainte de culcare, reflecta asupra zilei care tocmai s-a incheiat si poate au regrete in ceea ce priveste deciziile pe care le-au luat in calitate de mame.

Poate regreta lipsa de rabdare in anumite momente, reactiile in momente de frustare sau lipsa de atentie acordata copiilor, pentru ca aveau altceva de facut.

Cred ca toate mamicile isi doresc sa fie cea mai buna mama posibil pentru copilul lor insa sa fii „o mama mai buna' este un concept oarecum abstract si difera foarte mult de la femeie la femeie.

Karly Wood, o mamica din Statele Unite, a reusit sa intocmeasca o lista cu cateva idei care te pot ajuta sa devii o mama mai buna.

1. Fa din tine o prioritate

Sunt multe momente in care iti rogi copilul sa astepte putin ca sa termini ce ai de facut si poate te intrebi daca totusi nu ar trebui sa te lasi pe tine pe locul doi si sa te ocupi imediat de copilul tau.

Gandeste-te la instrictiunile pe care le primesti atunci cand esti in avion, cand insotitoarea de zbor spune „inainte de a-ti ajuta copilul cu masca de oxigen, puneti-i intai tu masca'.

Aceeasi regula se aplica si pentru mamici, trebuie sa ai grija de tine inainte sa poti deveni cea mai buna mama care poti fi. Asta nu inseamna ca trebuie sa fii egosita, ci inseamna ca trebuie sa te pretuiesti.

2. Bucura-te de dimineti

Indiferent daca esti sau nu o persona matinala, diminetile vin in fiecare zi, si in cele mai multe cazuri infuenteaza cum va decurge ziua.

In loc sa te gandesti cu groaza la diminetile aglomerate in care trebuie sa te rogi de copii sa se trezeasca, sa ii imbaci si sa ii duci la scoala sau la gradinita, mai bine foloseste-ti energia sa iti planifici ziua, sa iei micul dejun si sa te concentrezi cu calm pe ceea ce este de facut in acea zi.

3. Pregateste-te azi, pentru ziua de maine

Diminetile sunt in general haotice pentru ca de cele mai multe ori nu ne folosim intelept de timpul pe care il avem. Pentru asta, este indicat sa pregatesti de seara tot ce ai nevoie pentru dimineata, hainutele pentru copii, hainele pe care le vei purta tu la serviciu, ghiozdanelul si tot ce este nevoie ca dimineata doar sa va imbracati, sa luati micul-dejun si apoi sa plecati linistiti.

4. Gaseste-ti un hobby

Ca sa poti fi tu o prioritate pentru tine, trebuie sa faci ceva doar pentru tine. Poti sa iti gasesti un hobby care sa te ajute sa te exprimi in mod creativ si sa iti acorde timp pentru tine. Nu conteaza ca te apuci de fotografie sau tricotat, important este sa gasesti sa faci ceva ce iti place si care iti reaminteste ca sunt si alte lucruri pe care le iubesti in afara de desenele animate ale copiilor sau bucataria in care gatesti bunatati pentru familia ta.

5. Investeste in casnicia ta

Din pacate, atentia de care au nevoie copiii poate lasa foarte putin timp pentru tine si sotul tau, in special cand copiii sunt mici. Ca sa nu mai vorbim despre gradul de epuizare resimtit la finalul fiecarei zile, care nu ajuta deloc la relatiile intime.

Trebuie sa tii minte ca trebuie sa faci din tine o prioritate pentru a putea fi o mama mai buna pentru copiii tai, asta insemna sa ai grija si de casnicia ta.

Parintii fericiti, inseamna o familie fericita. Fiti o prioritate unul pentru celalat si copiii va vor vedea ca pe un exemplu atunci cand vor fi mari si isi vor cauta jumatatea.

6. Zambeste, razi, ofera imbratisari

Este foarte usor sa devii defensiva si sa te concentrezi pe lucrurile care trebuie rezolvate si nu este deloc neobisnuit sa ajungi la finalul zilei sa realizez ca nu prea te-ai bucurat deloc de acea zi.

Chiar daca ai multe pe cap si in suflet, copiii nu trebuie sa stie despre asta. Uneori, tot ce au nevoie este de o mamica zambitoare care sa stea cu ei cateva minute si sa rada impreuna cu ei.

Te poti oricand intoarce la griji, acum insa, zambeste si bucura-te alaturi de copiii tai.

7. Cere-ti iertare

Copiii nu sunt niciodata prea mici pentru a auzi cum mami isi cere scuze. Zilele sunt destul de lungi astfel ca oricand poti face o greseala. Spune-le copiilor tai ca iti pare rau atunci cand gresesti, cere-ti ierare ori de cate ori este necesar. Le vei da un exemplu bun despre cum trebuie sa se comporte civilizat si vor lua acest exemplu cu ei si cand vor deveni adulti.

Sursa: lifeasmama.com
Foto: 123rf.com
Text: Simona David

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole