Cum recunosti scarlatina, una din bolile frecvente ale copilariei.
Scarlatina este cauzată de o infecție streptococică. Foarte contagioasă, scarlatina este în teorie ușor de recunoscut, dar mulți părinți confundă erupția ca caracterizează scarlatina cu o reacție alergică.
Erupția apare la 12-48 de ore după ce scarlatina debutează. Inițial, pe față, apoi pe trunchi și brațe, bubițele acoperă tot coprul în 24 de ore. Bubițele sunt foarte mici și apropiate una de alta. Dacă treci mâna peste pielea copilului care are scarlatină, ai senzația că atingi un șmirghel fin.
Caracteristică pentru scarlatină eset că zona din jurul gurii devine palidă, iar pliurile cutanate (axila, îndoitura cotului) sunt de un roșu intens. Erupția este de culoare roșie timp ce 5 zile, dar descuamarea pielii după o erupție de scarlatină poate dura săptămâni întregi.
în afară de erupție, scarlatina este însoțită de febră și stare de slăbiciune, durere de cap, dureri abdominale și uneori vărsături. De obicei, odată cu episodul de scarlatină de declanșează și o amigdalită, dar nu este o regulă. La examinare, se observă că faringele este roșu, sunt prezente mici puncte pe cerul gurii, iar limba este de culoare albă, pufoase (și va deveni tumefiată și roșie). Ganglionii din zona gâtului se umflă când se debutează scarlatina.
Cum tratezi scarlatina
Scarlatina este o infecție streptococică pentru tratarea căreia este necesară prescrierea unui antibiotic. În afară de antibiotice, medicul va prescrie antitermice pentru reducerea febrei (se administrează alternativ acetaminofen și ibuprofen). Netratată scarlatina poate da complicații – inclusiv reumatism articular acut.
Pentru că infecțiile streptococice sunt foarte contagioase, este necesar ca toți cei care au venit în contact cu bolnavul de scarlatină să facă un exudat faringian.
foto Shutterstock