Cum măsori corect temperatura?

Multe afecțiuni din prima copilărie sunt însoțite de febră. Deși popular credem că mâna pusă pe frunte sau sărutul pe frunte reprezintă metode rapide de a lua temperatura, un termometru nu trebuie să-ți lipsească din casă. Cum măsori temperatura și ce fel de termometru e mai bun?

 

Din cauza problemelor legate de spargerea termometrelor cu mercur (substanță foarte toxică), termometrele clasice au căzut în dizgrație. Cei mai mulți medici recomandă termometrele digitale.

Ce să știi când iei temperatura

Temperatura rectală este cea mai exactă și este, de obicei, cu 0,25 grade Celsius mai ridicată decât temperatura măsurată oral.

Temperatura măsurată oral este influențată de alimente calde sau reci, modul în care respirăm sau chiar de faptul că suntem fumători (nu este cazul copiilor mici, desigur).

Termometrele rectale au un bulb mai scurt și mai rotunjit. Dacă sunt folosite pentru măsurarea temperaturii pe cale orală, necesită (în afară de o riguroasă igienizare, desigur) menținerea în gură pentru mai mult timp, pentru a determina temperatura cu aceeași acuratețe precum un termometru oral.

Dacă măsurați temperatura rectal, atenție să nu provocați traume – termometrul nu trebuie introdus profund.

Din ce în ce mai puțin se folosește metoda măsurării temperaturii în zona subaxilară, pentru că este greu de controlat poziția termometrului – copilul se gâdilă sau se foiește și contactul cu pielea nu este suficient de îndelungat, pentru a permite măsurătoarea exactă.

Noile termometre care măsoară temperatura la nivelul urechii sunt destul de precise. În schimb, plasturii de piele care se mai comercializează pe post de termometru nu pot determina temperatura cu acuratețe și sunt de evitat.

Vezi aici și ce remedii naturiste poți folosi când copilul are febră.

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole