Cum invata copilul prin joc?

36674865 - kids playing with play clay at home or playschool

Studiile arata ca jocul e cel mai placut mod de invatare pentru copil. In momentul in care se joaca, el isi dezvolta imaginatia si cunostintele.

Prin joc, copilul recreeaza lumea in conjuratoare dupa propria imaginatie, isi exteriorizeaza trairile si perceptia asupra mediului. Atunci cand de monteaza masinute, deseneaza pe pereti sau construieste cu piese din plastic, el transforma realitatea si o personalizeaza.

Prin jocurile manuale, el invata sa asambleze si sa-si coordoneze miscarile, dobandind indemanare.

Desenul si pictura ii stimuleaza creativitatea si imaginatia si-i dezvolta sensibilitatea pentru culoare si forma. Spiritul de observatie al unui copil poa te fi dezvoltat prin joc, indiferent daca acesta se desfasoara in casa sau afara.

Daca jocurile manuale, observationale si cele de miscare ii dau copilului posibilitatea de a-si exterioriza trairile si de a construi lumea exterioara, jocurile video il captiveaza si-l introduc intr-o lume cu animatie si sunet, in care copilul este eroul principal. Jocurile electronice capteaza atentia copilului, iar mintea lui primeste informatiile fara a le filtra. Inevitabil, te intrebi daca aceste jocuri sunt potrivite pentru copilul tau.

In ce masura mesajele pe care le primeste au un impact pozitiv asupra lui? Rolul tau este sa-l indrepti spre jocurile educative, astfel incat calculatorul sa fie un instrument de joaca si invatare.

Spre exemplu, sa ne gandim ca, in loc de masini si impus caturi, jocul pe calculator ar fi o poveste care ar transpune o materie anosta in ceva distractiv. In momentul in care notiunile abstracte sunt exemplificate cu ajutorul elementelor din mediul familiar, copilul le intelege foarte usor.

De exemplu, folosind produsul „Geometrie, intre joc si nota 10!, de la Intuitext, copilul invata notiunile de geometrie construind, alaturi de Euclid, prima scoala din Alexandria. Punctul, dreapta si unghiul se transforma din notiuni abstracte in instrumente de joc pentru copil.

Alege jocul potrivit temperamentului lui

Daca un copil este introvertit, ii va placea sa se joace singur, iar in echipa se va simti confortabil doar intr-un rol de executant, departe de atentia celorlalti, unde sa fie sigur de rolul lui.

Copilul extrovertit si expresiv prefera jocurile lingvistice, va initia confruntarea, nu va avea nici o problema sa atraga si pe altii alaturi de el.

Copilul intuitiv se simte in largul lui in jocuri semantice, naratiuni, dramatizari. Ii place sa improvizeze si sa foloseasca jocuri cu efecte speciale.

Tipul perceptiv este atent la detalii si are ten dinta de a amana decizia pana este sigur de consecinte. Jocul lui va fi unul creativ si fara reguli.

Copilul cu inclinatie intelectuala este ordonat, ii plac jocuri le de strategie si se simte bine in situatii bine stabilite, in timp ce copilul reflexiv este in cli nat mai mult spre analizarea fap te lor.

Jocul in natura
Sportul si jocurile desfasurate in aer liber sunt activitati care nu ar tre bui sa lipseasca din viata co pilui tau. Il vor ajuta sa se dez volte din punct de vedere fizic si sa-si coordoneze corpul.

In acelasi timp, prin jocurile sportive, copilul va invata ce in seamna spiritul de echipa si va putea intelege ca trebuie sa respecte regulile.

Mai mult decat atat, sportul il va ajuta sa-si experimenteze puterea mentala, pentru ca ceea ce vede el cu ochii mintii se poate trans forma in realitate. Spre exemplu, in timpul unui meci de fotbal, inainte de a trimite o minge spre poarta, copilul vizualizeaza traseul ei si se coor doneaza in functie de acesta.

Oricare ar fi jocul preferat al prichindelului tau, gaseste un echilibru intre activitatile des fa su rate in casa, la calculator si cele care au loc in aer liber sau in salile de sport.

Imbina temele pentru scoala cu jocul, astfel incat copilul sa invete cu placere. Ajuta-l sa faca miscare pentru a se dezvolta armonios. Va invata cate ceva din fiecare doar daca tu il vei ajuta sa faca acest lucru.

Joaca-te impreuna cu el si il vei cunoaste mai bine. Te vei bucura alaturi de el, indiferent ca veti desena, veti construi, veti juca o partida de carti sau va veti lua la intrecere intr-un joc pe calculator. 

Text: Lacramioara Tiriblecea; Articol realizat cu sprijinul Intuitext.
Foto: 123rf.com

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole