Te gândești că e prea mic să înțeleagă. În plus, vrei să îl ferești de orice rău, măcar acum, cât stă în puterea ta.Dar ține cont că nu este o metodă bună. Oricum, va afla, va interpreta lucrurile în felul lui, iar tu îți vei pierde credibilitatea în fața lui.
Copilul înțelege realitatea mai mult decât ne-ar plăcea nouă, adulților, să credem. Mulți părinți, din dorința de a-l păzi pe micuț de suferință, îl îndepărtează de aspectul emoțional negativ pe care, uneori, viața îl presupune. În acest fel, adulții expun copilul la o realitate incompletă, din care lipsesc necazurile, frustrările și orice problemă, în general, ba chiar și moartea', remarcă psihoterapeutul Lavinia Țânculescu.
Evită să-l minți
„Mai mult decât orice, se impune să nu îți minți copilul. Dar, pe cât posibil, o veste proastă trebuie să fie dată de ambii părinți, transmițând astfel ideea că sunt cu toții în aceeași barcă (cea care în acel moment este obligată să înfrunte respectiva furtună)', te sfătuiește specialistul. Este important să îi explici cum a apărut situația și de ce, chiar și pe scurt, pentru ca el să aibă o imagine de ansamblu. De exemplu, dacă trebuie să vă mutați în alt oraș pentru că doar acolo ți-ai putut găsi de lucru, spune-i tot acest context, nu doar că trebuie să împacheteze, să renunțe la prietenii lui, la casa în care a trăit pâna acum și să te urmeze. Dacă divorțezi de tatăl lui, nu îl minți că doar nu mai stați împreună, pentru ca el să se poata dedica mai bine serviciului. Chiar și un copil mic va descoperi destul de repede adevarul. Ar fi bine să îi dai o explicație cât de cât sinceră, în care să îi spui cât mai delicat că voi doi nu va mai înțelegeți. Trebuie să specifici că cel mic nu este de vină pentru această situație. Ar fi bine ca amândoi să îi spuneți că îl iubiți în continuare, chiar dacă nu mai sunteți împreună.
Explică-i ce se întâmplă
„Una dintre greșelile frecvente ale părinților este să creadă că micuțul nu poate înțelege ce se
Alege momentul potrivit
„Pentru a-i da o veste proastă e necesar să alegi un moment cât mai potrivit cu putință. Odată ce i-ai spus, acordă-i timp copilului pentru a se obișnui cu gândul, pentru a întoarce, în interiorul său, problema pe toate fețele și pentru a trece prin faza de negare și apoi prin acceptare. Aceste faze, însă, sunt pur personale. Sunt oameni care, ajunși la maturitate, încă nu au putut să treacă peste anumite vești proaste date greșit sau într-un moment nepotrivit. E foarte important să înțeleagă că are în sine însuși puterea de a face față problemelor de orice gen, în ritmul său. Părintele își poate manifesta disponibilitatea de a fi parte din procesul de integrare a noutății. De asemenea, e foarte important ca adultul care dă o știre negativă să fie atât de empatic încât să își permită să plângă, dacă simte acest lucru, sau să tacă, dacă situația o cere, transmițând prin aceasta că este absolut normală o reacție similară din partea copilului.'
text Libertatea pentru femei
foto Shutterstock