Cum diferențiem depresia de tristețe în rândul copiilor. Sfaturile psihologului

Sad little boy hiding under slide on children playground at kindergarten.

Depresia este un subiect dezbătut frecvent în zilele noastre și chiar dacă se vorbește mult despre el, sunt multe persoane care nu știu cât de periculoasă este această afecțiune.

Din păcate, depresia este o boală din ce în ce mai întâlnită și în rândul copiilor și a adolescenților, iar în cazul lor este dificil de depistat, deoarece semnele sunt mai puțin evidente sau, mai grav, sunt ascunse de rușine sau teamă.

Medicii psihologi trag un semnal de alarmă cu privire la simptomele depresiei în rândul copiilor, care pot fi foarte ușor confundate cu stările de tristețe. Specialiștii susțin că părinții trebuie să învețe să facă diferența dintre tristețe și depresie și recomandă o serie de sfaturi în acest sens.

Nu mereu este vizibilă o dispoziție tristă, o izolare, o lipsă a plăcerii, a somnului (sau hipersomnie), de multe ori un copil  iritat cu izbucniri în plâns sau accese de furie verbală, plictisit în cea mai mare parte a timpului  poate ascunde o depresie nediagnosticată.

Citește și: Cum să previi depresia postnatală

Este important ca părinții să poată diferenția tristețea, o emoție normală pe care o trăim cu toții, de depresia copilului, o stare care scade funcționarea și afectează calitatea vieții .

Iar aici vorbim de orice fel de modificare a funcționalității : somn modificat, copil care nu doarme la fel de bine, care pare obosit, apatic, cu  dificultăți de concentrare, lipsa bucuriei de a se juca și a explora, lipsa de energie și de interes pentru activitățile care îi plăceau, cu retragere din mediul social, cu  plângeri somatice (dureri de stomac, dureri de cap dureri de cap sau de burtă, îmbolnăviri frecvente), cu reducerea abilității de a funcționa în timpul evenimentelor și activităților, regres în dezvoltare (ex: copilul se întoarce la obiceiuri pe care le avea când era mai mic), frici exagerate, care îl fac să fie dependent de adult (copilul se agață’ de un adult și vrea să stea cuibărit în brațele acestuia), cu gânduri sau vorbe despre moarte sau suicid – a declarat psihologul Mioara Grigoraș, pentru publicația lapsihiatru.ro.

Specialistul a enumerat apoi câteva semne clare care scot la iveală depresia copiilor:

Semnele de comportament de autovătămare (se trage de păr, se lovește, tăiere cu obiecte ascuțite, ingestie de medicamente ) sunt semne clare, iar părinți să înțeleagă că aceste lucruri, deși înspăimântătoare, trebuie manageriate corespunzător, pentru a evita o tragedie și să solicite un consult medical.

Este foarte important ca părinții și copiii să înțeleagă faptul că depresia nu este lipsă de voință’, încăpățânare’, iar sfaturile  precum bucură-te mai mult’ fii pozitiv’, ești puternic’ nu vor ajută copilul, ci doar îi va crește sentimentul de vinovăție că nu poate fi cum și-ar dori părinții – a mai spus psihologul, adăugând că părinții care descoperă depresia în cazul copiilor lor, trebuie să apeleze la specialiști pentru îndrumare și tratament.

Foto – 123rf.com

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole