Cum alegi un cărucior

În primul an, vei avea nevoie de el cam în fiecare zi. De aceea, e important să alegi căruciorul potrivit. Iată câteva lucruri de care să ții cont înainte să mergi la cumpărături pentru cărucior.

 

Siguranța este unul dintre criteriile de care să ții cont în alegerea unui cărucior. Un ham (de preferință în 5 puncte) este indispensabil, și ar fi și mai bine dacă l-ați folosi. Fermoarele, capsele, șnururile nu ar trebui să existe în interiorul căruciorului

Test drive – Înainte de a cumpăra căruciorul, fă un ‘test drive’ prin magazin: verifică dacă se poate conduce ușor (de către mama, în special, căci ea va ieși mai des la plimbare) și plasează eventual o geantă mare în el ca să ai aceeași senzație pe care ai avea-o cu încărcătură (bebeluș) cu tot în cărucior.

Verifică-i  dimensiunile și greu­ta­­­­­tea – puteți fi foarte încântați de căruciorul achiziționat, până ajungeți acasă și constatați că nu încape nici pe orizontală, nici pe diagonală în lift și că este atât de greu încât cu greu îl puteți urni. Țineți cont de faptul că veți face toate manevrele având și un bebeluș cu voi, care eventual va plânge, se va zbate etc. Căruciorul trebuie să fie foarte ușor de manevrat și să nu ocupe locul I în atenția voastră, în detrimentul bebelușului.

Anotimpul în care cumperi căruciorul te poate păcăli. Daca îl cumperi vara, tinzi să ignori dotările care-ți vor fi foarte de folos la iarnă – o învelitoare groasă, detașabilă este necesară atunci când tempera­turile sunt scăzute și vântul bate fără milă.

Ce tip de cărucior alegi? Sport, ușoare, clasice, de tip landou, de tip jogging (pe trei roți), de călătorie (care au gata încorporat scaunul de mașina) – de unde știi ce sa alegi pentru copilul tău? Oferta variata are avantajele ei, însă te poți pierde repede în acest labirint al cărucioarelor-minune. Pentru a alege caru­ci­o­­rul potrivit, trebuie să-ți răs­punzi la câteva întrebări.

  • Unde îl veți folosi mai mult? Pe drumuri accidentate, străzi înfundate, unde se lucrează etc., va fi de folos un cărucior cu roți groase și mari, care să amortizeze șocurile provocate de gropi și alte obstacole, în timp ce pe suprafețe plane, asfalt bine întreținut etc., un cărucior ușor, cu roți de diametru mic, este de preferat.
  • Cât de des îl vet folosi? Alegi un tip de cărucior dacă aveți mașină și călătoriți mult cu cel mic, caz în care este nevoie de un cărucior care să se plieze repede și să nu ocupe mult loc în portbagaj, și alt tip dacă mergeți mult pe jos (citește și Siguranța în mașină – folosește corect scaunele auto pentru copii!
  • Unde îl depozitați? Îl puteți lăsa  undeva în hol, fără să în­­­curce circu­­lația, sau trebuie să îl strân­­­­­­geți de fiecare dată?
  • Ce buget puteți aloca pentru un cărucior? Este de preferat să tratați un cărucior ca pe o mașină – toate accesoriile care intră în dotarea standard a căruciorelor scumpe nu sunt folosite atât de des precum vă închipuiți. Pe de altă parte, dat fiind că cel mic petrece destul timp tolănit în cărucior, nu luați cel mai ieftn model pe care îl găsiți.
  • Nu folosi căruciorul ca debara! Mulți părinți aruncă în cărucior diverse lucruri, atunci când el este fără ocupant. Acest lucru este periculos – căruciorul este proiectat să reziste la anumite greutăți și tensiuni, iar dacă e folosit ca depozit, se poate strica.

foto Shutterstock

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole