Cum afectează divorțul părinților sănătatea copiilor

Cei mai mulți dintre părinții care decid să divorțeze sunt preocupați de modul în care divorțul îi va afecta psihologic pe copii, dar cercetări recente arată că starea de sănătate a copiilor este și ea afectată de divorțul părinților.

 

Copiii ai căror părinți divorțează sunt mai predispuși riscului de obezitate – arată un studiu realizat de cercetători americani pe un eșantion de peste 3100 de copii. Prevalența obezității în rândul copiilor provenind din familii destrămate este cu 54% mai ridicată decât în cazul copiilor din familii ‘stabile’. Per ansamblu, în proporție de aproape 90%, copiii din familiile destrămate implicate în studiul respectiv erau obezi, Cercetătorii pun acest fapt pe seama schimbărilor pe care divorțul părinților le aduce în viața copiilor. Astfel, după un divorț, statutul financiar al familiei se schimbă, ceea ce afectează stilul de viață, calitatea alimentelor consumate, nivelul de activitate fizică. Părintele rămas singur cu copiii nu mai are timp să se preocupe de un stil de viață sănătos, aplează la semi-preparate sau ‘răsfață’ copiii cu câte o ieșire la un fast-food. Toate aceste aspecte sunt coroborate cu dramele emoționale ale copiilor afectați de divorțul părinților, care se pot traduce și prin dezechilibre alimentare, cel mai adesea din spectrul bulimiei.

 

Cum minimizezi efectele divorțului

Nu toți copiii care trec printr-un divorț al părinților devin obezi. Psihologii insistă însă asupra faptului că un astfel de eveniment este foarte traumatizant pentru un copil și că părinții trebuie să fie foarte atenți să comunice în această perioadă mai mult decât de obicei cu copiii lor. Este important ca, pe cât posibil, stilul de viață al copiilor să nu se modifice prea tare și ca cei mici să fie implicați în cât mai multe activități fizice.

 

Cum să-ți ajuți copilul după divorț:

  • Psihologii spun că este foarte important ca un copil  să rămână în casa în care a crescut, în mediul lui. Uneori, după divorț, partenerul rămas în casa familiei dorește o schimbare, sau este nevoit să se mute, dar ar fi de preferat, pentru binele copilului, ca acesta să nu fie smuls din mijlocul tuturor lucrurilor care îi sunt familiare, rutina conferind un oarecare confort unui copil aflat în suferință.
  • Pune suferința ta pe planul 2. De multe ori, în drama unui divorț, părintele uită că în timp ce el este adult și are o mai mare abilitate în a-și gestiona emoțiile, copilul nu poate face aceste lucruri. Ascultă-ți copilul, chiar dacă te rănesc vorbele lui. Nu îl minți spunându-i că nimic nu s-a schimbat, toată viața lui a fost dată peste cap și are tot dreptul să se simtă rănit și confuz și speriat.
  • Deși este foarte complicat de cele mai multe ori, încearcă să păstrezi o relație civilizată cu tatăl copilului și cu bunicii din partea tatălui după divorț – nu îi ataca și nu le oferi ocazia să te atace în fața copilului.
  • Răspunde cinstit la toate întrebările pe care ți le pune copilul și abține-te de la comentarii filosofice – copiii sunt interesați într-o primă fază de lucrurile foarte concrete care li se întâmplă lor în urma divorțului și de cum îi afectează direct.
  • Nu trata traumele emoționale ale copilului cu jucării sau mâncare. Organizează-te în așa fel încât să poți să-i oferi o alimentație corectă și redu gustările dulci sau de consolare la minimum, oricât de multe zâmbete aduce pe fața copilului tău o felie de pizza sau o înghețată.

foto Shutterstock

 

 

 

 

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole