Culori recomandate pentru mobila și finisajele din bucătărie

În zilele noastre, bucătăria nu mai este considerată doar un spațiu simplu și util, dedicat strict gătitului. Aceasta a devenit un loc de socializare, unde sunt organizate întâlniri cu prietenii sau rudele. Prin urmare, când te gândești la amenajarea încăperii trebuie să decizi cromatica pentru o zonă în care vei petrece mult timp, împreună cu toți cei dragi.

Ani la rând, bucătăriile complet albe au fost la mare căutare. Aerisite, curate și distincte, acestea au numeroase avantaje, însă există și alte opțiuni de culori deosebite pentru o bucătărie modernă. Iată câteva nuanțe interesante, recomandate pentru mobilă și finisaje, care îi pot oferi bucătăriei un aer proaspăt și strălucitor:

Galben, o culoare veselă și optimistă

Este o nuanță puternică, densă, care nu trebuie ignorată când vine vorba de bucătărie. Galbenul oferă energie și revigorează organismul, emană încredere și bucurie, și stimulează apetitul. Dacă optezi pentru un perete galben, vei transforma întreg spațiul într-unul inedit. Totuși, ține cont că galbenul pal este perfect pentru toți pereții, în timp ce o variantă mai intensă se potrivește mai degrabă ca accent, pe un singur perete.

În situația în care vrei ca dulapurile din bucătărie să fie galbene, poți adăuga o prezență subtilă blaturilor cu un bej. Galbenul poate fi combinat cu tonurile de maro ale lemnului, dar și cu nuanțe precum gri, alb, negru, bleumarin sau verde închis. Iar dacă ți se pare prea mult, dar vrei să te bucuri cumva de acest ton luminos, poți adăuga un strop de culoare cu ajutorul scaunelor de catifea pentru bucătărie în nuanțe de galben.

Variațiuni de mov, pentru bucătăriile rafinate

În cazul în care îți dorești nuanțe îndrăznețe pentru bucătăria ta, poți lua în calcul variațiunile de mov. De pildă, violet sau purpuriu pot decora cu succes pereții. Pentru o încăpere în stil shabby chic , movul pastelat reprezintă alegerea perfectă, în timp ce violetul vibrant colorează impecabil o bucătărie modernă și rafinată. În această situație poți alege ca mobila să fie într-o nuanță de verde închis, blaturile albe și electrocasnicele negre.

Verde-smarald, perfect în spațiile maiestuoase

Dacă alegi să vopsești un perete verde în bucătărie, vei observa că această nuanță energizează și reîmprospătează încăperea. Poți combina verdele cu albastru, mai ales dacă bucătăria ta beneficiază de multă lumină naturală. Totuși, un mobilier verde-smarald va transforma încăperea într-una extrem de elegantă și sofisticată. Lasă pereții albi, pardoseala din lemn natur, iar corpurile de iluminat și accesoriile din bucătărie în nuanțe metalice sau chiar negre.

Roșu, o nuanță romantică și elegantă

O bucătărie într-o nuanță proaspătă de roșu este considerată clasică și atemporală. Această culoare este potrivită pentru persoanele care nu se tem de nuanțele saturate. Însă, nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că există o mulțime de tonuri diferite de roșu, care variază de la reci la calde. Roșul emană căldură, siguranță și eleganță, complimentează spațiile generoase și transformă bucătăria într-o oază de liniște.

Se potrivește de minune într-o asociere blândă de gri și alb, dar și într-o combinație de alb și albastru sau ardezie, lemn și bej. În plus, combinarea cu portocaliu și tonuri neutre poate face ca bucătăria să se simtă foarte elegantă.

Gri, ideal în amenajările contemporane și moderne

Simplu și rafinat, griul se combină într-un mod absolut minunat cu lemnul și finisajele albe. Cea mai des folosită variantă este gri-alb, în special pentru bucătăriile minimaliste și moderne. Mobilierul poate avea suprafețe cu finisaje lucioase și chiar se poate folosi o a treia nuanță pentru elementele decorative. Griul poate fi asociat și cu verde, pentru un spațiu deosebit de elegant, dar și cu orice nuanță deschisă – portocaliu, galben, albastru, roșu, bleu, ca să se obțină o bucătărie modernă.

Alegerea cu grijă a culorilor pentru decorarea bucătăriei este esențială atunci când vrei să obții un spațiu confortabil și armonios. Nuanțele folosite pot influența în mod pozitiv dispoziția tuturor celor care petrec timp în bucătărie, precum și amenajarea generală. Nu te feri de culorile tari, vibrante, ci încearcă să creezi o încăpere deosebită și cu o funcționalitate foarte bună, unde monotonia nu-și are locul.

Sursa foto: unsplash.com

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole