Creatiile micului tau artist – doar din lut si vopsea

Ce-ar fi sa iti provoci copilul sa-si creeze singur propriile jucarii?

Daca a depasit varsta de trei ani, este perfect capabil sa iti dea o mana de ajutor la realizarea acestor mici opere de arta din lut: doua masinute, un pod, un semafor si o pompa de benzina.

Desigur, odata obisnuiti cu materialele, puteti inventa apoi propriile voastre modele. Cine stie?, poate astfel vei descoperi la copilul tau o adevarata pasiune pentru arta modelajului.

Mai ales ca micutul isi va putea pastra creatiile pe raft – sunt mai rezistente decat cele din plastilina (suntem convinsi ca nu le va sparge asa de usor, odata ce stie cat a muncit ca sa le faca).


1. Ai nevoie de un pachet de lut alb, cu uscare la rece (se intareste in 24 ore, in contact cu aerul, datorita unui polimer special pe care il contine), tuburi cu vopsea acrilica, 2-3 pensule de dimensiuni diferite, un cutit pentru taiat lutul, scobitori sau bete de chibrit pentru a fixa piesele intre ele. Pictura o vei face a doua zi.


2. Din pachetul de lut se foloseste doar o jumatate din cantitate (restul se pune intr-o punga bine inchisa si se pastreaza la frigider).

Pentru a obtine un lut usor de lucrat, framanta-l bine in maini inainte de a modela (cine are cuptor cu microunde il poate incalzi usor inainte). Se taie sticla de plastic, ca in imagine si se fac „picioarele podului.


3. Se modeleaza o foaie grosuta, dreptunghiulara cu care se acopera cele doua picioare si curbura sticlei, obtinand „soseaua.

Din doua tuburi rotunde, se fac balustradele, si apoi se trece la realizarea bornelor.

Fa bilute de lut egale ca marime, da-le forma usor ascutita intr-un capat si fixeaza-le de parapet cu jumatati de scobitori.

4. Pentru modelarea masinutelor, realizeaza separat, dintr-o singura bucata, corpul.

Pentru roti, fa patru bilute (la masina de curse doua mai mici si doua mai mari), pe care le vei turti un pic.

Capul pilotului se fixeaza separat. Foloseste scobitorile ca axe ale rotilor. Termina de modelat, apoi lasa 24 de ore sa se usuce.


5. Sfaturi pentru incepatori: lutul se lipeste usor, prin presare. Daca are tendinta sa se crape, ia piesa de la capat si framanta foarte bine intre palme, ca sa se incalzeasca.

Unele luturi sunt mai elastice (eu, la aceste jucarii, am folosit lut Koh-i-noor. Nu vreau sa-i fac reclama, dar a dat rezultate mai bune decat altele cu care am mai lucrat).


6. Cand lutul s-a intarit, pictati fiecare element in culori cat mai vii. Vopseaua acrilica se aplica la fel ca si tempera: pentru a obtine nuante, poti face un amestec de culori de baza pe o placuta alba, separata.

Acrilicele se dilueaza cu un pic de apa, pentru a acoperi mai bine, dar nu cu prea multa – pentru a se usca usor.

Text: Alina Miron.

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole