Ca „bataia e rupta din rai' si „unde da mama creste' sunt expresii adanc inradacinate la romani, asta deja e un aspect binestiut. Insa ce efect au corectiile fizice pe termen lung? Ei bine, aparent copiii educati cu bataia sufera modificari ale creierului in timp.
Iar asta nu e o metafora, in sensul ca un copil educat cu bataia ramane traumatizat.
Ci fizic, acesti copii pierd parte din materie cenusie.
Educatia cu bataia modifica creierul
Aceste informatii au iesit la iveala in urma unui studiu ce a observat consecintele pedepselor corporale dure.
Prin pedepse corporale dure se intelege cel putin o palmuire pe luna, folosind adesea obiecte precum cureaua sau batul.
Oamenii de stiinta au descoperit astfel cum acei copii care erau educati cu bataia in mod regulat aveau mai putina materie cenusie in anumite zone ale cortexului prefrontal, ce are legatura cu depresia, viciile si alte probleme mintale.
Cercetatorii au gasit de asemenea si o corelare importanta intre cantitatea de materie cenusie din aceste regiuni ale creierului si performantele si IQ-ul copiilor.
Alte studii, care vin doar sa confirme aceasta teorie, au relevat si faptul ca educatia facuta cu bataia in cazul unor copii de 3 ani a dus treptat la o crestere a agresivitatii 2 ani mai tarziu.
Lasand deoparte aspectele stiintifice, materia cenusie din acea zona a creierului e raspunzatoare de invatarea stapanirii de sine.
Cu cat e batut mai des pentru lipsa de control, cu atat mai putin control va avea
„Cu cat ai mai multa materie cenusie in zona responsabila cu luarea deciziilor si procesarea informatiilor (cortexul prefrontal), cu atat esti mai capabil sa evaluezi corect rasplata si consecintele negative.', subliniaza unul din autorii studiului.
Ironia trista in toata aceasta poveste e ca, cu cat iti bati copilul mai des pentru lipsa lui de control, cu atat va avea mai putin control.
Ei invata cum e sa fie controlati de forte externe (parinti, profesori, alte persoane cu autoritate), insa in momentul in care persoana cu autoritate dispare din camera, odata cu ea dispare si autoritatea.
Citeste si: 10 lucruri pe care NU trebuie să le spui copilului
Studiul citat: ncbi.nlm.nih.gov
Sursa imagine: 123rf