Confortul bebelușului tău e foarte important atât pentru starea lui de bine, cât și pentru a ta. Singurul mod prin care el își poate exprima disconfortul este prin plâns, așa că atunci când el nu se simte bine, nici tu vei avea parte de liniște.
Mai mult decât atât, micuțul tău este foarte sensibil la factorii externi, așa că atunci când nu se simte confortabil este foarte posibil ca și sănătatea sa să fie afectată, în special atunci când îi este frig sau are o iritație. Tocmai de aceea, ar trebui să te asiguri că bebelușul tău are toate condițiile necesare pentru a se simți confortabil, relaxat și vesel. Iată la ce ar trebui să fii atentă:
Somnul
Odihna este esențială pentru dezvoltarea unui bebeluș, iar dacă micuțul are un somn plăcut și liniștit, acest lucru va avea efecte pozitive și pentru tine. Regimul de somn al unui bebeluș este foarte diferit de cel al adulților. Ei se trezesc mult mai ușor și adorm mult mai greu. Dacă bebelușul se trezește des în timpul nopți, asta înseamnă, implicit, că nici tu nu vei avea parte de multă odihnă. Tocmai de aceea, e foarte important să te asiguri că în camera lui temperatura este potrivită, că nu e nici prea cald, nici prea frig. Este esențial să nu înfofolești micuțul înainte de culcare, ca să nu existe riscul ca acesta să se supraîncălzească în timpul nopții.
Ambianța
Mediul înconjurător și, în special, atmosfera din casă, pot avea un efect profund asupra dezvoltării micuților. Spre exemplu, Daily Mail arată că zgomotele, chiar și cele reduse, dacă sunt susținute, pot avea un impact negativ asupra dezvoltării celor mici, atunci când persistă mai mult de câteva ore. Zgomotul de fundal de la un televizor lăsat pornit sau de la o mașină de spălat pot afecta dezvoltarea copiilor mai mici de doi ani.
Neurologii, precum doctorul Jaime Grutzendler, spun chiar că zgomotele care persistă mai mult de 10 ore pe zi pot limita formarea vaselor sangvine din creierul micuților. Acest lucru poate duce la o susceptibilitate crescută pentru o serie de afecțiuni medicale ulterioare. Tocmai de aceea, este foarte important să te asiguri că bebelușul tău are parte de o ambianță plăcută și liniștită, chiar și atunci când nu doarme.
Hrănirea
Laptele pe care îl beau micuții trebuie întotdeauna dat în recipiente sterilizate înainte de consum și încălzit la temperatura potrivită. Însă bebelușii nu sunt foarte răbdători și nu sunt dispuși să aștepte atunci când le este foame. Ca să reduci timpul de așteptare, poți folosi incalzitoare pentru lapte, care sunt mult mai rapide și mai eficiente decât aragazul. Mai mult decât atât, acestea încălzesc uniform laptele și elimină riscul supraîncălzirii, astfel că tu nu va mai trebui să testezi laptele de fiecare dată înainte să-l hrănești pe cel mic.
Plimbările pe afară
Mulți părinți au tendința să îmbrace bebelușii prea gros înainte de a-i scoate din casă, din dorința de a-i proteja de condițiile meteo. Însă, de multe ori, excesul de zel poate avea efectul invers. Conform Everyday Family, bebelușul trebuie să aibă un strat suplimentar de haine față de cele pe care le porți tu și nu mai mult. În consecință, dacă tu porți doar un strat de haine, el ar trebui îmbrăcat cu maximum două straturi, eventual un tricou și o bluziță. Bebelușii sunt sensibili și trebuie să te asiguri mereu că le este bine, însă, la fel ca și adulților, nici lor nu le place să le fie prea cald.
Sursă foto: Shutterstock