Cine este Zâna Măseluță și ce cadouri aduce

Cine este Zâna Măseluță si ce cadouri aduce

Zâna Măseluță este, alături de Moș Crăciun, Moș Nicolae și Iepurașul de Paște, una dintre figurile emblematice ale copilăriei. Cu toții am auzit de Zâna Măseluță și știm care e rolul ei, însă puțini cunoaștem legenda mult iubitei Zâne.

Cuprins

Zâna Măseluță este cunoscută drept creatura magică și frumoasă care aduce cadouri copiilor ce schimbă dințișorii de lapte.  Copilul își pune dințișorul pierdut sub pernă și, odată adormit începe magia. Zâna Măseluță vine în toiul nopții și înlocuiește dintele cu cadourile. Potrivit legendei, ea lasă în urmă o dâra de praf de zâne.

Magia Zânei Măseluță este un mod de le transmite copiilor că nu este nicio tristețe în pierderea dinților de lapte. În plus, ideea existenței minunatei Zâne îi ajută pe cei mici să treacă mai ușor peste teama și, uneori durerea, schimbării dinților de lapte. Așadar, iată care este povestea Zânei Măseluță:

Cuprins

Cine este Zâna Măseluță -Legenda

Legenda spune că, în timpuri îndepărtate, pe un tărâm de poveste, trăiau odată trei zâne surori. Surorile mari ascultau şi învăţau cu drag învățăturile Zânei Mame, dar cea mică iubea mult copiii pământeni şi era numai cu gândul la ei.

Zâna micuță, cu părul blond ca aurul și ochii albaştri ca şi cerul îşi folosea puterile magice şi îi adormea cu bagheta fermecată pe toţi cei de la castel şi zbura către pământ, unde îi vizita pe copiii atât de dragi ei.

Atunci când a fost întrebată de ce nu vrea să învețe calea zânelor și să-și găsească adevărata menire, micuța zână a răspuns că iubește mult copiii și ar vrea să fie mereu în preajma lor. Mama Zână a oftat şi a plecat fără să spună nimic.

După un timp, a venit vremea ca fiecare zână să aleagă cum îşi va folosi puterile magice. Zâna cea mare a spus că doreşte să aprindă noaptea stelele şi luna şi să facă soarele să răsară în fiecare dimineaţă.

Zâna cea mijlocie a spus că doreşte să aducă iubire în viaţa oamenilor singuri şi trişti, să îi ajute să îşi găsească perechea şi să fie fericiţi. Zâna cea mică, uşor încurcată, a plecat capul şi întârzia să spună ceva.

Mama i-a zâmbit cu blândeţe şi a spus că ea se va numi Zâna Măseluță, va zbura printre copii şi să adune dinţişorii de lapte atunci când vor cădea. Astfel, copiii nu vor mai plânge şi nu vor mai fi trişti atunci când un dinte le va cădea, pentru că ei vor şti că în noaptea următoare vor primi un cadou sau vor găsi bănuţi sub pernă.

Ce face Zâna Măseluță cu dințișorii copiilor

Legenda spune că Zâna Măseluță, după ce lasă cadoul copilului, ia dinţişorul de lapte și-l duce la castel, unde sora ei mai mare îl transformă în stea. Așa, copilul va privi steluța de pe cer, știind că acolo e dințișorul lui.

O altă variantă a poveștii este că Zâna Măseluță face din dinții copilașilor praf magic de zâne.

Cum arată Zâna Măseluță?

Zâna Măseluță este adesea prezentată ca o creatură zburătoare mică, cu aripi, care poartă o baghetă și presară praf de zână oriunde merge. Arată destul de asemănător cu Tinkerbell din poveștile lui Peter Pan și este uneori înfățișată purtând rochii frumoase, de culoare albastră, și părul blond.

Zâna Măseluță

Ce cadouri aduce Zâna Măseluță

Cel mai cunoscut dar pe care Zâna Măseluță îl lasă copiilor este bănuțul de sub pernă. Se crede că această tradiție de a schimba un dinte pentru monede își are originea în Scandinavia. Vikingii își plăteau copiii pentru fiecare dinte pierdut. Dinții erau apoi purtati pe coliere ca aducătoare de noroc în lupte. Astfel,  ideea de a schimba un dinte pentru monede s-a răspândit rapid în tot restul Europei.

Dincolo de tradiționalul bănuț adus de Zâna Măseluță, sunt tot felul de cadouri ce pot fi aduse celor mici de către îndrăgita creatură. Dulciurile nu-s totuși indicate, asta pentru că Zâna Măseluță nu ar vrea să strice dinții cei noi ai copiilor. În schimb, fructele, jucăriile sau cărțile pot face parte oricând din cadourile aduse de Zâna Măseluță.

De asemenea, Zâna Măseluță poate aduce copiilor o diplomă sau un certificat prin care se atestă curajul celui mic.

Zâna Măseluță și tradiții legate de dinții de lapte

Sunt țări din Europa unde Zâna Măseluță are înfățisări și nume diferite. Spre exemplu,  în Franța, există un șoarece sau iepure care datează din secolul al XVII-lea, numit La Petite Souris. În țările latine, cel mai cunoscut personaj este Ratoncito Perez. Motivul pentru care șoricelul este sinonim cu atâtea tradiții din basmele dinților, este faptul că rozătoarelor le cresc dinții întreaga viață, fiind considerată o ‘magie simpatică’

În zone ale lumii, legendaele legate de pierderea dinților de lapre variază și include castori, pisici, câini sau chiar veverițe. Alte tradiții includ ritualuri care datează de mii de ani în aproape fiecare cultură.:

  • se aruncă dintele peste acoperișul unei locuințe
  • se aruncă dintele spre soare
  • se pune dintele într-o gaură de șoricel.
  • se îngroapă dintele în pământ.
  • se așază dintele în interiorul scorburei unui copac.

Zâna Măseluță face parte din magia copilăriei și frumoasa ei legendă poate bucura orice copil.

Te-ar putea interesa și: 

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole