Ecografiile – un pericol?
Multe femei se tem ca ecografiile dauneaza fatului. Dar ultrasunetele nu fac rau copilului, si nici mamei. Femeile mai in varsta, cele care au diabet, o tensiune ridicata sau o sarcina suspecta de o malformatie sunt sfatuite sa-si faca ecografii mai des.
La prima ecografie medicul va analiza pozitia sacului ovular pentru a afla daca sarcina este intra sau extrauterina. Urmatoarea ecografie se face intre a 11-a si a 13-a saptamana de sarcina, pentru o depistare precoce a sindromului Down.
Intre a 20-a si a 24-a saptamana se face o analiza numita morfograma (mai cunoscuta sub denumirea de ecografie de morfologie fetala), iar apoi inca o ecografie, intre a 32-a si a 34-a saptamana, cand copilul este complet format.
Ce infectii pot afecta fatul?
Daca unele dintre infectii pot fi tratate fara ca viata fatului sa fie pusa in pericol, altele pot provoca o moarte embrionara sau un avort.
Spre exemplu, daca viitoarea mama se va imbolnavi de rubeola in primele trei luni, boala nu va putea fi tratata, drept urmare copilul nu va rezista. De asemenea, infectia cu virusul Citomegalus (CTV) poate determina producerea unui avort.
O alta infectie riscanta pentru mame este varicela. In cazul in care o pacienta este diagnosticata cu varicela, medicul va face un test de amniocenteza, prin care se poate afla cand s-a infectat mama si daca fatul era format in momentul imbolnavirii.
Daca se intampla ca fatul sa nu fie format, atunci e posibil ca acesta sa dezvolte anumite malformatii, deci sarcina trebuie intrerupta.
Medicii ginecologi le sfatuiesc pe viitoarele mame sa mearga la analize cu o luna-doua inainte de a ramane insarcinate sau chiar in anul in care vor sa aiba un copil. Astfel, prin tratarea infectiilor, sansele de a pierde un copil se reduc.
Alimentatia si hipertensiunea arteriala
Nevoile energetice ale copilului sunt satisfacute daca mama urmeaza o dieta echilibrata. Femeile care se ingrasa cu peste 14 kilograme se confrunta cu riscul de a avea copii cu o greutate mica la nastere si de a se imbolnavi de diabet zaharat sau de hipertensiune arteriala.
Femeile care sufera de hipertensiune trebuie sa-si masoare tensiunea arteriala saptamanal. O complicatie a hipertensiunii arteriale este eclampsia, care poate duce la pierderea sarcinii, prin nastere inainte de termen, si chiar prin deces fetal intrauterin.
Am racit. Cum ma tratez?
Intrucat nu toate medicamentele sunt benefice in aceasta perioada, este indicat ca raceala sa se trateze doar cu produse naturiste. Acest fapt presupune ca femeile insarcinate care au racit trebuie sa manance foarte multe lamai si vitamina C, bine-venite in aceasta perioada.
Daca nu-si fac efectul, pentru scaderea febrei se poate administra algocalmin si, din trimestrul al doilea de sarcina, paracetamol.
Medicul ginecolog poate recomanda mamelor care nu reusesc sa scape de raceala, sa urmeze un tratament pe baza de antibiotice. Conditia este ca raceala sa persiste mai mult de trei zile sub tratament simptomatic.
Page: 1 2