Nu toata lumea este la fel si sigur ca nici doua nasteri prin cezariana nu au cum sa fie identice. Cu toate acestea, exista cateva obiective cheie catre care mamicile ar trebui sa tinda, atunci cand vine vorba de recuperarea dupa cezariana. Iata care sunt si vezi daca ai trecut deja prin cateva dintre ele.
Cele 10 etape ale recuperarii prin cezariana
1. Statul in sezut – in primele 30 minute
Daca medicul iti da permisiunea, este indicat sa te ridici in sezut cat mai repede posibil.
2. Alaptarea bebelusului tau – In primele 30 de minute
Este ideal ca cel mic sa fie pus la san cat mai repede dupa nastere, pentru ca el sa beneficieze din plin de colostru, lichidul auriu gras si plin de anticorpi pe care corpul tau il secreta special pentru bebelus.
3. Prima masa dupa cezariana – in 6-8 ore de la nastere
Daca nu ai parte de simptome precum greata si varsaturi, iar medicul iti da ok-ul, este indicat sa incerci sa mananci o gustare usoara in 6-8 ore de la operatie, pentru a iti reveni mai repede.
4. Mersul prin salon – In 12 ore de la nastere
Din nou, aceasta este o medie, insa in majoritatea cazurilor, proaspetele mamici ce au nascut prin cezariana sunt nevoite sa mearga chiar mai devreme de 12 ore dupa ce aduc pe lume un copil.
5. Eliminarea cateterului – In 12 ore de la nastere
Deloc o coincidenta, e de dorit ca si urinarea se sa faca normal, prin mers la toaleta, tot in 12 ore de la operatie. De regula primul mers al mamelor este exact cel catre toaleta.
6. Plecarea acasa – in 2-4 zile de la cezariana
Exceptand situatiile in care exista complicatii sau pentru care mama mai e nevoita sa ramana in spital, cele mai multe proaspete mamici vor pleca acasa intr-un interval de 2-4 zile de cand nasc prin cezariana.
7. Ridicarea copilului – In 2-4 zile de la nastere
Mai ales daca ai adus pe lume un bebelus mai greu, vei avea nevoie de ajutor in primele zile, pentru a ridica copilul, pana ce durerile de la operatie se diminueaza.
8. Renuntarea la calmante – O saptamana
Unele mame rezista mai bine la durere, altele au nevoie de calmante o perioada mai lunga de timp. Oricum ar fi, in maxim o saptamana ar trebui sa poti renunta complet la medicamentele ce calmeaza durerile.
9. Reluarea vietii sexuale – 6-8 saptamani
Reluarea vietii sexuale in cazul cezarienei se face intr-un interval similar cu cel al mamelor care nasc natural.
Nimeni nu spune insa ca daca au trecut 8 saptamani e cazul sa iti reiei viata sexuala, daca nu te simti pregatita.
10. Reluarea exercitiilor fizice – 6-8 saptamani
Tot in 6-8 saptamani ar trebui sa fii si capabila sa iti reiei rutina de exercitii fizice pe care o aveai inainte de sarcina.
Nu te forta, revino treptat la activitatile anterioare si urmareste sa ai parte de un progres, per total, de la o zi la alta.
Imagine: Shutterstock