Anticoncepționalele sunt tot mai des folosite în ultima perioadă ca metodă de contracepție, însă riscurile nu trebuie trecute cu vederea.
Tot mai mulți specialiști atrag atenția că acestea sunt medicamente și trebuie luate numai după ce este consultat medicul.
Deși medicina a evoluat și compoziția anticoncepționalelor a fost îmbunătățită pentru a reduce riscurile și pentru a obține efectul dorit cu un nivel redus de hormoni, riscurile la care se expun femeile care iau astfel de pilule nu sunt de neglijat.
Potrivit medicilor, se pare că există un test genetic recomandat pentru a evita riscul cel mai mare și anume trombofilia. Riscul de a ajunge la trombofilie este mai mare în cazul persoanelor trecute de 35 de ani , care fumează și au în familie un risc de tromboză. Acestea, spun medicii, trebuie să se ferească de pilule contraceptive.
‘Toate femeile ar trebui să se testeze pentru trombofilie, mai ales dacă în familia lor există istoric de tromboze venoase, trombembolism pulmonar, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic acut. În urma acestor teste genetice, ele află daca au moștenit mutații la nivelul factorilor implicați în coagularea sângelui și astfel care este riscul de a dezvolta accidente trombotice’ , spune medicul Cristina Ailenei.
Specialiștii avertizează că în cazul depistării unui risc de tromboză, trebuie alese alte metode contraceptive, pentru că pericolele sunt foarte mari, în unele cazuri mai grave se poate ajunge chiar la deces.
Chiar dacă în prezent aceste pilule au mai multe roluri, nu doar cel contraceptiv, medicii recomandă mare prudență. Administrarea de anticoncepționale poate regla ciclul menstrual, poate scădea riscul de cancer, de chist ovarian, și poate ameliora aspectul tenului, dar nu trebuie luate fără a consulta medicul specialist.
Imaginați-vă sistemul circulator ca o balanță care trebuie menținută în echilibru. Un taler al balanței este reprezentat de riscul de hemoragie și celălalt taler de riscul de coagulare a sângelui. Contraceptivele înclină balanța în favoarea trombozei, adică a coagulării. Acest echilibru între hemoragie și tromboză este menținut de o serie de factori: proteine, enzime, vitamine, etc., molecule care sunt sintetizate de gene. Dacă aceste gene au suferit mutații și nu își mai pot îndeplini funcțiile, apar probleme. Decizia administrării anticoncepționalelor trebuie bine cântărită – inclusiv în cazurile în care aceste pilule se dau în scop terapeutic pentru ovare polichistice sau endometrioză – și trebuie luată în funcție de rezultatele testelor genetice pentru trombofilie‘, explică geneticianul Cristina Ailenei.