Ce să știi despre intoleranța alimentară

Intoleranța alimentară este diferită de alergii. În cazul alergiilor, corpul consideră că un aliment este periculos și creează un răspuns autoimun, eliberând anticorpi, iar simptomele își fac apariția rapid. În caz de intoleranță alimentară, simptomele apar și la 24 de ore după ingerarea alimentulului.

 

Lipsa unor anumite enzime din corpul nostru, implicate în procesul de digestie, face că unele alimente pe care le consumăm (altfel, sănătoase), să fie doar parțial asimilate (sau chiar deloc). Intoleranța alimentară are ca simptome urticarie, colite, oboseală, dureri de cap, balonare, dificultatea de a pierde în greutate, afecțiuni ale stomacului, depresii, boli ale căilor respiratorii și dermatite. Diagnosticul de intoleranță alimentară este greu de stabilit dat fiind că si simptomatologia se suprapune pentru multe alte afecțuni și, mai ales în cazul copiilor mici, aceștia nu pot spune ce îi deranjează cu adevărat.

La copii, cel mai des întâlnite sunt intoleranța alimentară la laptele de vacă și intoleranța alimentară la gluten.

În cazul laptelui, lactoza conținută de laptele de vacă nu poate fi procesată de organismul celor care secretă prea puțină lactază, iar laptele nu poate fi descompus în formule asimilabile de către organism, caz în care apar manifestări de intoleranță.

Sensibilitatea la gluten poate merge de la intoleranță până la boala Celiacă (Celiachie), cauzată de reacția autoimună a organismului la ingerarea de gluten, și în care apar leziuni la nivelul intestinului subtire, ce afectează absorbția normală a nutrienților, în special a grăsimilor, calciului, fierului și folaților (determinând și sindromul de malabsorbție). La bebeluși, celiachia cauzează balonare, diaree, dureri abdominale și, pe termen lung, anemie, osteoporoză și chiar probleme neurologice.

Intoleranța alimentară nedepistată la timp afectează serios calitatea vieții și duce la apariția unor afecțiuni cronice.

Tratamentul constră în evitatea alimentelor ‘vinovate’, determinate în urma analizelor specifice (teste pentru intoleranța alimentară). După diagnosticare, meniul persoanelor care suferă de intoleranță alimentară trebuie stabilit împreună cu un nutriționist, pentru ca nu cumva organismul să fie văduvit de nutrienți esențiali.

 

foto Shutterstock

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole