Ce să știi când îi pui cercei

Să poarte sau nu cercei? Decizia legată de vârsta la care să-i pui fetiței cercei, în cazul în care iei această variantă în considerare, este una strict personală. Orice perforare a pielii implică însă niște riscuri, avertizează medicii.

Când perforezi pielea urechii, deschizi și o poartă pentru potențiale infecții, mai ales în primele 6 luni de viață, când sistemul imunitar al bebelușului este complet imatur. Dacă decizi să-i pui cercei fetiței tale, este bine să o faci după această vârstă.

Înainte de perforare, pielea este amorțită (de obicei cu lidocaină), unguentul fiind aplicat pe lobul urechii cu 30-60 de minute înainte de procedură. După perforare, nu pune gheață, pentru a grăbi vindecarea sau a atenua senzația de durere, obții doar efectul contrar.

Ce metal să alegi?

În trecut, cele mai multe mămici alegeau cercei din aur pentru micuțele lor, dar foarte mulți copii sunt alergici la aur, care poate conține de multe ori și urme de nichel. Oțelul chirurgical inoxidabil este cea mai bună variantă atunci când alegi cerceluși pentru fetița ta, iar pe locurile 2, 3 s-ar situa platina și titaniul – spun specialiștii.

Atunci când ai decis să găurești urechilor copilului, asigură-te că tehnicianul care execută procedura are cel puțin un an de experiență, că respectă normele de igienă (se spală pe mâini înainte, folosește și un gel dezinfectant, curăță lobul urechii cu alcool, folosește un ac steril, dintr-un pachet de unică folosință)

După perforarea urechii, poți evita infecțiile curățând lobul cu apă și săpun și tamponându-l cu alcool sau o soluție specială recomandată de medic. Cercelușii trebuie rotiți de câteva ori pe zi, pentru a nu permite formarea unei cruste care să supureze apoi. Odată ce ai făcut găurile pentru cercei, aceștia trebuie purtați cel puțin 6-7 luni în fiecare zi, pentru a evita astuparea găurilor.

Semne de infecție

Înroșirea lobului, scurgerile, senzația de mâncărime sau durerea sunt semne de infecție sau de alergie la metalul din care sunt făcuți cerceii. Dacă este vorba despre o infecție, medicul va recomanda un antibiotic, dacă alergia este de vină, cerceii vor fi îndepărtați și se va reîncerca perforarea urechii. În cazul în care fetița este alergică și se insistă cu împodobirea urechii, există riscul formării cicatricelor cheloide – tumori nonmaligne, fromate din țesut fibros și care cresc neregulat.

 

foto Shutterstock

 

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole