O metoda controversata de a avea copii, apelarea la o mama surogat este complexa si, mai ales in Romania, nu este clar reglementata. Iata ce inseamna sa fii mama surogat si care sunt motivele pentru care cineva ar apela la o asemenea metoda de reproducere asistata uman.
Tipuri de mame surogat
In primul rand, ce trebuie retinut este ca exista 2 tipuri de mame surogat distincte, ce se deosebesc intre ele prin provenienta materialului genetic pe care copilul il va purta ulterior. Mai exact,
Mama surogat traditionala
Acest tip de mama purtatoare doneaza ea insasi material genetic, fiind inseminata artificial cu sperma viitorului tata (sau cu sperma donata). Apoi mama surogat duce sarcina la termen si ii da cuplului copilul rezultat.
O mama purtatoare traditionala este mama biologica a copilului, care accepta sa cedeze drepturile parintesti.
Mama surogat pentru gestatie
O metoda tot mai des intalnita este apelarea la o mama purtatoare care doar gazduieste copilul pentru primele 9 luni, fara a dona insa si material genetic.
Aceasta metoda se obtine prin FIV (fertilizare in vitro), prelevand ovule de la mama, care sunt fertilizate cu sperma tatalui, iar embrionul este implantat in uterul mamei surogat.
Aceasta metoda este mai putin complicata in ceea ce priveste aspectele legale, cel putin in SUA. In America aproximativ 750 copii pe an sunt rezultatul unei sarcini cu mama surogat.
Cine foloseste mame surogat
3 motive principale pot determina un cuplu sa apeleze la o mama surogat:
- Probleme medicale ce o impiedica pe mama sa tina sarcina (sarcini pierdute in trecut, etc)
- Mama a fost supusa unei histerectomii ce a implicat si inlaturarea uterului/infertilitate
- Probleme de sanatate ce fac ducerea unei sarcini riscante pentru mama (precum bolile vasculare)
Ce inseamna sa fii mama surogat in Romania
In Romania, exista multe lacune legislative in ceea ce priveste mamele surogat. Iata ce inseamna sa fii mama surogat in Romania:
Legea prevede ca un cuplu casatorit sau care poate dovedi ca are mai mult de 2 ani de relatie, poate apela la o mama surohgat, iar oficializarea intelegerii se face la notar, unde mama purtatoare declara ca va dona copilul imediat dupa nastere.
Este interzisa insa practicarea surogatului ca pe o meserie, asa cum e facuta in strainatate. Legea pedepseste mamele purtatoare care solicita sau accepta bani pentru a duce o sarcina.
Care sunt conditiile pentru a fi mama surogat in Romania:
Conform unui proiect de lege ce dateaza din februarie 2012, mama purtatoare poate avea intre 18-40 de ani, iar mama biologica sau beneficiara, intre 18-47 de ani.
Singura forma de compensatie pe care viitorii parinti o pot asigura mamei este acoperirea unei diurne in valoare maxima de 5 tichete de masa pe zi si acoperirea costurilor medicale.
Totodata, in Romania nu este permisa apelarea la o mama surogat traditionala. Copilul nu trebuie sa aiba nicio legatura genetica cu mama purtatoare.
Am fost mama surogat – povestile unor femei care au fost mame purtatoare
„Am fost mama surogat de 3 ori pana acum, si urmeaza sa dau nastere celui de-al patrulea copil surogat.
Cel mai placut sentiment este ca stii ca ai facut asta pentru o cauza buna, momentul cand nasti copilul si parintii il/o vad pentru prima data.„, povesteste Rayven Perkins, de 32 de ani, mama unui baietel de 11 ani si a unei fetite de 10 ani.
„Cel mai greu a fost cand mi-au luat copilul de langa mine.
Am fost mama purtatoare pentru o prietena a carui copil are acum 3 ani. Si eu am trecut prin propriile tratamente de fertilizare ca sa am copiii.
La 40 de ani am apelat la fertilizare in vitro. Vorbeam cu o prietena si am auzit ca sora ei nu poate duce o sarcina, asa ca m-am oferit sa o fac eu.
De 4 ori s-a facut implantarea, insa de 3 ori am pierdut sarcina, ceea ce a fost extrem de greu.
Cel mai greu insa a fost cand au luat copilul de langa mine si au plecat. Pentru o saptamana si jumatate am simtit ca innebunesc, m-au sfasaiat senzatiile pe care le-am simtit.', povesteste Robin, mama a doi copii de 9 si 7 ani.