Furia laptelui apare foarte frecvent la proaspetele mamici care alapteaza, la maxim 5 zile de la nastere. Furia laptelui nu este insa un motiv de ingrijorare, deoarece poate fi atat prevenita, cat si tratata rapid acasa.
Cuprins
Furia laptelui, sau angorjarea sanilor, apare de regula atunci cand mama produce mai mult lapte decat este extras sau decat este necesar. Sanii devin tari si umflati, ceea ce ingreuneaza alaptarea.
Cuprins
Cand poate aparea furia laptelui:
- La scurt timp de la declansarea lactatiei, la cateva zile de la nastere.
- Cand alaptezi deja de ceva timp si cantitatea de lapte extras se modifica brusc.
- Daca intarci copilul brusc.
Cand bebelusul scade brusc cantitatea de lapte pe care o mananca zilnic (modificarea poate veni fie in urma inceperii diversificarii, fie in cazul in care e bolnav si ii scade apetitul)
Sanii mamei incep sa produca lapte la 2-5 zile de la nastere. Inainte de acest moment, sanii produc colostrul (foarte important pentru nutritia bebelusului, imediat dupa nastere).
E firesc ca mama sa simta sanii greoi, calzi si inflamati atunci cand se declanseaza lactatia, iar aceste senzatii sunt date de vascularizarea mai puternica si retentia de apa din zona, ambele necesare la producerea laptelui matern.
Pe masura ce incepi sa alaptezi copilul, aceste senzatii ar trebui sa dispara in cateva zile.
Daca insa bebelusul nu suge suficient sau nu se ataseaza bine la san, incat sa il goleasca de lapte, poate aparea furia laptelui.
Simptomele furiei laptelui:
- Sani inflamati, tari si durerosi
- Sanii devin foarte luciosi, calzi si prezinta mici umflaturi la atingere
- Mameloane aplatizate si intarite totodata, lucru care impiedica atasarea corecta la san a copilului
- Febra moderata, de 38 grade
- Inflamarea ganglionilor limfatici din zona axilara
Complicatiile furiei laptelui
In cazurile severe, sanii devin foarte inflamati si durerosi. Acest lucru poate impiedica atasarea corecta la san a copilului si deci, impiedica alaptarea. In acest caz:
- Copilul nu primeste suficient lapte
- Sanii nu se golesc complet
- Sfarcurile pot deveni si ele dureroase si pot aparea ragadele mamare (crapaturi dureroase la nivelul sfarcurilor). Acest lucru poate descuraja alaptarea si agrava furia laptelui
- In cele din urma, furia laptelui netratata are ca si consecinta blocarea canalelor galactofore, care poate duce la infectie la nivelul sanilor, numita mastita.
Mastita trebuie tratata obligatoriu cu antibiotice prescrise de medic.
Cum se trateaza furia laptelui
Inmoaie-ti sanii inainte de alaptare. Aplica comprese sterile cu apa calda pentru cateva minute inainte de fiecare alaptare.
Poti folosi mainile sau pompa pentru a elimina putin lapte inainte de alaptare, din amandoi sanii.
Alapteaza mai des. Daca bebe isi pierde din apetit, foloseste pompa pentru a goli sanii de lapte.
Dupa alaptare, daca inca mai simti disconfort la nivelul sanilor, aplica comprese reci pentru a reduce inflamatia.
Daca suferi de furia laptelui si nu alaptezi, iata cateva metode prin care sa diminuezi din disconfort:
Nu extrage prea mult lapte din sani. Daca devin extrem de durerosi, elimina putin, cat sa devina mai tolerabil.
Aplica comprese reci pe piept pentru 15 minute la fiecare 60 de minute, la nevoie, protejand sanul de compresa rece cu un material textil.
Ia un antiinflamator precum ibuprofenul, insa pentru mai multa siguranta consulta medicul.
Asigura-te ca porti un sutien care iti ofera sustinere si care ti se potriveste bine.
Comprese cu varză. Varza conține fitoestrogen, care are efect în tratarea inflamației la nivelul țesuturilor. Foile de varză vor fi zdrobite în prealabil și ținute la frigider. Când se încălzesc se înlocuiesc cu altele reci. După ce înceteaza angorjarea se întrerupe aplicarea, pentru că varza are și efect de diminuare a lactației. Un studiu realizat pe 120 de mame care alăptau, care au folosit această metodă – comprese cu varză – a arătat că 78% dintre ele alăptau fără probleme după șase săptămâni de la naștere,
Cum previi furia laptelui sa se instaleze
Pe scurt, poti evita furia laptelui daca mentii un flux al laptelui care iese din sani si nu ii lasi sa se umple in exces.
- Alapteaza ori de cate ori copilul da semne ca ii este foame (Ex: isi suge degetelele). La inceput, in primele zile de la nastere, acest lucru se intampla la 1-3 ore.
- Asigura-te ca bebelusul se ataseaza bine la san si are parte de mese indestulatoare. Daca iti simti sanii tari, scoate putin lapte inainte de alaptarea bebelusului.
- Goleste sanii la fiecare alaptare. Goleste un san inainte de a muta bebelusul la celalalt san.
Cum iti dai seama ca e momentul sa muti bebelusul la celalalt san?
- Cel mic mananca tot mai incet sau chiar se opreste
- Nu il mai auzi inghitind.
Sursa: webmd.com
Imagine: Shutterstock