Ce are de făcut o mamă isteață în aceste zile cu temperaturi extreme. 4 sfaturi de la pediatri

Meteorologii ne anunță că gerul nu se dă încă dus, așa că orice mamă are nevoie de aceste sfaturi esențiale.

Zilele geroase de iarnă reprezintă o veritabilă provocare pentru mame. Când vine vorba despre îngrijirea bebeșului în timpul unei perioade cu temperaturi extreme, mulți părinți procedează greșit, așa că îți oferim mai jos câteva sfaturi pentru ca bebelușul tău să nu aibă de suferit din cauza gerului.

  1. Cum să îmbraci copilul și una dintre cele mai frecvente greșeli ale părinților

Pediatrii spun că văd adesea bebeluși prea gros îmbrăcați. Aceștia îi atenționează pe părinți că singurul criteriu după care ar trebui să se ghideze atunci când îmbracă bebelușului este propriul lor confort. Dacă ție, ca adult, nu îți este frig, nici copilului nu îi va fi. Mai mult decât atât, virozele nu se țin departe cu haine în exces, ci cu un sistem imunitar puternic.

În zilele geroase, copilul ar trebui îmbrăcat în straturi și nu cu un singur pulover foarte gros. Straturile nu doar că țin de cald mai bine, dar sunt și ușor de îndepărtat în cazul în care copilului îi este prea cald. Primul strat ar trebui, fără doar și poate, compus din astfel de piese indispensabile pentru bebeluși. Ele sunt de bază în orice anotimp, însă iarna devin cu adevărat salvatoare. Uită-te la cele tip helancă, ce îl vor proteja mai bine pe bebe de frig. Peste ele poți pune un pulover, o pereche de pantaloni groși din bumbac și apoi o haină impermeabilă, căciulă, ghete groase și mănuși.

  1. Să ieși sau nu cu bebe afară când afară e foarte frig? Ce spun pediatrii

Specialiștii spun la unison că bebelușii trebuie scoși afară, la plimbare, zilnic, indiferent cât este de frig. Desigur, nu când este viscol și nu pentru mult timp. Când ninsoarea s-a liniștit și nu mai bate vântul foarte puternic, îl poți scoate pe bebe afară fără nicio grijă.

10-15 minute de plimbare în aer liber sunt de mare ajutor pentru sistemul imunitar al copilului și pentru sănătatea lui. Nu îl priva de plimbarea zilnică doar pentru că este frig afară, îmbracă-l după instrucțiunile de mai sus și bucurați-vă împreună de aerul curat de afară.

  1. Temperatura din casă, un factor esențial pentru sănătatea copilului

Dacă afară este frig, asta nu înseamnă că bebelușul are nevoie de mai multă căldură decât de obicei. De exemplu, dacă  în mod obișnuit temperatura din casă este de 22 de grade Celsius, nu ai niciun motiv să o crești până spre 24 – 25 de grade în această perioadă. Nu doar că nu va ajuta cu nimic, ci chiar s-ar putea să-i creeze disconfort copilului, care se va supraîncălzi, mai ales în timpul nopții.

Temperatura potrivită pentru bebeluși în timpul zilei este de 22-24 de grade Celsius, iar in timpul noptii 20 de grade sunt suficiente pentru ca bebe să se simtă confortabil și să doarmă dus toată noaptea. În caz contrar, este posibil ca el să devină agitat și nervos, din cauza căldurii.

  1. Cum să creezi un mediu cât mai sănătos pentru bebe în timpul iernii

Am vorbit despre temperatura din casă, dar e cazul să amintim și de umiditate. Sistemele de încălzire contribuie la uscarea aerului și pot provoca alergii, mâncărimi la nivelul nărilor, precum și uscarea pielii bebelușului și expunerea ei la eczeme și iritații. Folosește un umidificator de cameră și menține mereu umiditatea la 60-65%.  Nu uita să aerisești zilnic locuința. Multe mămici evită aerisirea camerei copilului când afară e foarte frig, însă este foarte importantă aerisirea ei, așa încât să intre în încăpere aerul curat de afară.

Știai aceste lucruri? Le pui în aplicare?

Sursa foto: Shutterstock

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole