In perioada de sarcina, sunt o serie de analize pe care, aproape toate gravidutele le fac, analize pe care le putem numi „clasice'.
Pe langa acestea, exista insa, si o serie de analize genetice despre care putine gravidute stiu, insa pe care ar trebui sa le faca toate gravidutele.
Cand vorbim de analize genetice, exista o oarecare senzatie de teama si gandul fuge la cele mai teribile afectiuni, insa adevarul este ca aceste testari genetice au rolul de a linisti gravidutele, nu de a induce teama.
Printre aceste analize genetice, care ar trebui sa faca parte din orice set de analize prenatale, se numara testarea pentru fibroza chistica. Aceasta este cea mai frecvent intalnita mutatie genetica, avand o incidenta de 1/3.000. Evolutia acestei bolieset grava si afecteaza in special functia respiratorie, cu posibilitatea crescuta de deces.
O alta analiza genetica este dea pentru detectarea surditatii genetice non-sindromice, o afectiune ca are o incidenta de 1/1.000.
Ambele testari genetice pentru aceste mutatii ar trebui efectuate in primul trimestru de sarcina, arunci cand se face si dulbu test.
La gravidutele care au trecut de 35 de ani, este recomandata si efectuarea testarii genetice pentru cariotipul fetal (analiza celor 46 de cromozomi) deoarece, dupa aceasta varsta, creste riscutl aparitiei bolilor cromizomiale.
Citeste si despre:
Testarea performanta in primul trimestru de sarcina elimina amniocenteza inutila
In plus, testele genetice, nu au doar scopul de a determina anumite afectiuni genetice in timpul sarcinii. Efectuate in perioada de preconceptie, acestea pot face lumina in cazul cuplurilor care se lupta cu infertilitatea, pentru ca, se pare ca multe dintre cazurile de infertilitatea, au, de fapt, cauze genetice.
Citeste si despre:
Ce analize trebuie să faci în caz de infertilitate
Foto: shutterstock.com