Ce ai voie și ce nu când alăptezi

Atunci când alăptezi, ce mănânci tu, mănâncă și bebelușul. Organismul tău procesează și transmite în laptele matern, în interval de 2-6 ore tot ce mănânci și bei tu. Dacă ceva din alimentația ta sau din stilul tău de viață nu este pe plac celui mic, vei observa imediat. Pentru a evita neplăcerile, întreabă-ți medicul ce ai voie și ce nu atunci când alăptezi.

 

Fără bere!

Pentru că au auzit că berea stimulează lactația, multe mămici beau bere atunci când alăptează. Deși legenda nu este în întregime neadevărată, de fapt, nu berea în sine te ajută să ai mai mult lapte, ci o polizaharidă din orzul care este folosit pentru fabricarea berii și care influențează nivelul de prolactină, implicat în producția de lapte. Alcoolul din bere  anulează în parte acest efect și în plus se transferă, prin laptele matern, la bebeluș. Dacă vrei să ai mai mult lapte, este foarte important să te hidratezi mai mult decât de obicei, pentru că organismul tău nu poate produce un lichid, laptele, fără să aibă materie primă, iar pentru asta, trebuie să bei suficient. NU alcool, ca să evităm orice confuzie!

 

Ai grijă la cafea și ceai

Cafeaua și ceaiurile nu sunt total interzise, dar nici recomandate în timpul alăptării, căci trec în lapte și agită bebelușul. Dacă nu poți supraviețui fără o ceașcă de cafea, fă-o cât mai slabă și bea-o doar în prima parte a zilei, imediat după ce ai alăptat, pentru ca efectul să se mai ducă până la masa următoare a bebelușului. Eventual, la masa următoare poți să-i administrezi lapte matern pe care l-ai pus la păstrare, cu ajutorul unui biberon, pentru a evita orice posibile efecte negative ale cafelei sau ceaiului asupra celui mic.

 

Sport, dar cu program

 

Chiar dacă ești nerăbdătoare să revii în formă, iar sportul te scapă de kilogramele în exces (vezi aici cum slăbești sănătos după naștere) și îți dă energia de care ai nevoie pentru a avea grijă de bebelușul tău, fii antentă la momentul în care alegi să faci sport. Organismul eliberează acid lactic atunci când faci mișcare intensă, iar aceste se trasnferă în lapte, dându-i un gust ceva mai amărui, care nu va fi pe placul bebelușului tău. Efectul trece după câteva ore, așa că dacă vrei să mergi la sport, fă-o imediat după o repriză de alăptare, pentru ca la masa următoare, bebelușul să guste din lapte la fel de bun cum îl știe el.

 

Ai grijă unde alăptezi!

Puține lucruri sunt mai înduioșătoare decât imaginea unui mame alăptându-și bebelușul, dar ai grijă unde îi servești celui mic masa. Alăptarea trebuie să se producă în condiții se igienă, pentru a preveni riscul de infecții. Chiar dacă laptele matern conține anticorpi care se transmit sugarului, acesta are un sistem imunitar încă imatur, iar regulile de igienă trebuie respectate cu strictețe, inclusiv, sau mai ales, la ora de masă!

 

foto Shutterstock

 

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole