Un bebeluș prea obosit este greu de adormit. De aceea, stabilirea unui program se impune încă din primele zile după venirea la maternitate. Fiecare copil are ritmul lui, dar specialiștii au descoperit care este momentul cel mai bun când să duci bebelușul la culcare.
Nu, nu e ora 21 și nici 22, ci 18.39-19 – ar fi se pare, intervalul cel mai potrivit pentru a duce un bebeluș (care nu a împlinit un an) la culcare. Deși părinții cred că dacă îl duc pe cel mic la culcare prea devreme, el se va trezi cu noaptea în cap, paradoxal, lucrurile stau chiar pe dos. Bebeluși duși la culcare în acest interval dorm mai profund și mai mult și se trezesc mai târziu decât cei duși la culcare după ora 21.
Ce îl mai ajută să adoarmă
Dacă bebelușul tău adoarme de obicei greu, sunt câteva trucuri care te pot ajuta să-i asiguri un somn mai ușor.
- Atunci când îl pui în pătuț, ține câteva minute mâna pe burtica lui și vorbește-i încetișor – atingerea și căldura ta îl liniștesc.
- Dacă bebelușul tău are peste 6 luni, poți să adaugi în apa în care îi clătești așternuturile o picătură de ulei esențial de lavandă sau poți dilua uleiul și-l poți pulveriza direct pe așternutul lui. Uleiul esențial de lavandă este recunoscut pentru efectul lui relaxant, îndepărtează anxietatea și asigură un somn liniștitor copilului.
- Un zgomot alb, ritmic, dar la volum nu prea derajant, îl ajută pe bebe să adoarmă mai repede. Poți combina ora de somn cu ora de spălat rufe – zgomotul mașinii de spălat îl poate ajuta să adoarmă mai repede și mai profund, spun specialiștii.
Uite și alte trucuri care-i asigură un somn ușor bebelușului tău.