Cand incepe copilul sa vorbeasca – Etapele dezvoltarii limbajului la copii – 3-4 ani

Ati trecut deja de etapele de dezvoltare a limbajului din intervalul de varsta 1-2 ani si te intrebi daca juniorul tau inca urmeaza etapele firesti de dezvoltare a limbajului? Iata care sunt semnele ca este in contiuare pe drumul cel bun, si dupa varsta de 2 ani.

Cand incepe copilul sa vorbeasca – Etapele dezvoltarii limbajului la copii

Varsta de 3 ani

Pana la varsta de 3 ani, copilul ar trebui sa fie deja o micuta moara stricata, chiar daca inca nu vorbeste perfect corect.

Copilul in varsta de 3 ani cu o dezvoltare obisnuita:

Vorbeste clar in propozitii simple

Ar trebui sa poti intelege clar ce vrea sa zica, sa formuleze singur propozitii scurte si sa poti purta o simpla conversatie cu el.

Leaga cuvinte si formeaza propozitii de 3-6 cuvinte

Alege cuvintele potrivite

Ar trebui sa nu mai fie deloc nevoit sa arate cu degetul catre un obiect ce-i starneste interesul, ci sa iti poata spune ce doreste sa transmita.

Poate urma indicatii compuse

Daca ii ceri sa faca o insiruire de 2 actiuni, ar trebui sa poata urmari si sa poata executa corect cele 2 rugaminti (ex: descalta-te si pune incaltamintea in dulap).
Copilul ar putea intampina dificultati in asftel de actiuni atunci cand e prima data cand este rugat sa le execute.

Varsta de 4 ani

Varsta de 4 ani aduce cu sine noi orizonturi pe care copilul le va atinge, in dezvoltarea limbajului sau. Iata cam care sunt criteriile dupa care a te orientezi cand vine vorba de comunicarea verbala:

Vorbeste clar in propozitii complexe

Deja prescolarul tau poate sa iti spuna o mica poveste, iti poate spune ce a facut la gradinita, iar tu poti intelege aproape orice cuvant spune.

Pana la varsta de 4 ani a copilului tau, inclusiv strainii trebuie sa il poata intelege atunci cand vorbeste.

Identifica usor culori, forme, litere

Specialistii spun ca pana la varsta asta, copilul ar trebui sa poata identifica macar cateva culori, forme si litere.

Intelege conceptul de trecere a timpului

Chiar daca nu poate citi inca ceasul, copilul tau ar trebui sa poata sa inteleaga ideea de dimineata, pranz, seara; ideea de a astepta 5 minute si faptul ca anumite lucruri se intampla cu regularitate (exemplu: mesele servite la ore fixe).

Poate urma comenzi mai complexe

La 4 ani, copilul ar trebui sa poata intelege si urma o insiruire de comenzi simple (Exemplu: strange jucariile, spala-te pe dinti si urca-te in pat).
Totodata, copilul ar trebui sa poata verbaliza pana la aceasta varsta exact ce doreste: (Exemplu: vreau sa mergem in parc dupa ce mancam).

Imagine: Shutterstock

 

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole