Faptul că limba engleză reprezintă o abilitate necesară în viața copiilor și adulților nu mai este un secret pentru nimeni.
Majoritatea părinților realizează că învățarea timpurie a limbii engleze este extrem de importantă, dar foarte puțini își înscriu copilul la astfel de cursuri. Învățământul preșcolar este gratuit și obligatoriu, iar adăugarea unui curs în plus înseamnă sacrificarea timpului liber al micuțului. Probabil te-ai gândit că este mult mai ușor să înceapă cu ore suplimentare când deja merge la școală, dar în realitate lucrurile nu sunt chiar așa.
Există numai avantaje pentru copil dacă va începe să învețe limba engleză la 6 sau chiar 5 ani. De obicei, la această vârstă, copiii pot comunica destul de bine în limba maternă, iar creierul lor se dezvoltă activ și este deschis la lucruri noi.
Copiii sunt interesați de orice și sunt gata să absoarbă informațiile noi ca un burete. Dans, sport, muzică, robotică și tot așa, doar cerul este limita, iar engleza sau o altă limbă străină ar putea face parte din această listă. Bineînțeles, există premise psihologice și fiziologice pentru învățarea productivă a unei a doua limbi.
Iată cinci avantaje ale învățării timpurii a limbilor străine:
- Copiii care încep să învețe o limbă străină înainte de școală nu vor avea o barieră psihologică. Acest lucru înseamnă că nu trebuie depus un efort suplimentar pentru a crea condiții speciale pentru a-l face să vorbească. Iar în cele din urmă, vor avea, fără îndoială, un avantaj atunci când vor începe să învețe limba engleză la școală. Este întotdeauna mai ușor să repeți ceea ce ai învățat deja și să-ți extinzi cunoștințele decât să începi de la zero. Copilul tău se va simți mult mai încrezător decât colegii lor care nu au studiat niciodată engleza până acum. Încrederea îl va ajuta să aibă succes și să obțină note bune.
- Nu îi va fi frică să greșească, deoarece începe să învețe o limbă nouă într-un mediu care îi evaluează progresul, iar eșecul nu are consecințe. Abilitățile de comunicare beneficiază de acest lucru, deoarece se gândesc mai întâi la ceea ce vor să spună și nu la care este modul corect de a o spune.
- Învățarea unei limbi străine dezvoltă gândirea abstractă, memoria și imaginația. Și învățarea unei noi limbi înainte de școală fără o limbă mediatoare, vorbind doar în engleză, îl va ajuta pe prichindel să își dezvolte ghicirea contextuală a limbajului.
- Copiii care încep să învețe limba engleză de la o vârstă fragedă nu se tem de noțiunea unei limbi complet străine, fiindcă nu o vor învăța notând reguli, ci prin jocuri – o activitate naturală pentru un copil.
- Predarea limbii engleze preșcolarilor seamănă cu predarea limbii lor materne. Copiii își „absorb’ limba maternă din mediul înconjurător și din interacțiunile de zi cu zi. Situațiile repetitive îi ajută să înțeleagă limbajul folosit în diferite circumstanțe. Expresiile pe care părinții le folosesc atunci când vorbesc cu copiii lor sunt ușor de memorat, deoarece repetiția este mama învățării.
Bineînțeles, învățarea unei limbi străine se poate face la orice vârstă, iar studiile arată că nu există un răspuns exact la această întrebare, dar cei mai mulți lingviști s-au pus de acord în privința unui lucru: cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine, transmite Brainscape. Există o mulțime de beneficii în antrenarea creierului prin practicarea unei limbi noi, așa că nu te lăsa descurajat de ideea că nu vei vorbi niciodată la nivel nativ.
Foto: Pixabay