Burta dupa nastere: Displazia abdominala – Simptome si remedii

Daca ramai cu burta dupa nastere si inca mai pari insarcinata, la luni bune dupa ce ai nascut, e posibil sa ai diastaza sau displazie abdominala.

Ce este diastaza abdominala

Diastaza abdominala este separarea muschilor abdominali in timpul sarcinii, lucru care permite burticii sa creasca, pe masura ce si copilul creste.
Aceasta departate genereaza un gol, prin care burta se extinde.
Muschii abdominali (mai popular cunoscuti ca „patratele') sunt o pereche de muschi lungi, de-a stanga si de-a dreapta abdomenului. Acestia sustin organele interne.

Pe masura ce burta gravidei creste, tesutul ce uneste muschii se intinde, permitand separarea pe mijloc a grupei de muschi.

Uneori, acest tesut se vindeca, iar muschii revin la normal dupa nastere, odata ce hormonii se intorc la valorile obisnuite.

Daca insa acest lucru nu se intampla in termen de 3-6 luni dupa nastere, gravida ramane cu un gol ce nu se mai uneste.
Aproximativ 40% dintre femei raman cu diastaza abdominala la 6 luni de la nastere.

Dupa sarcina, diastaza abdominala are aspectul unei denivelari ce iese dintre cei doi muschi. Aceasta devine mai evidenta la incordare, cand tusesti de exemplu, si poate disparea cand stai intinsa sau te relaxezi.

Cum stii daca ai diastaza abdominala

Pentru a verifica daca ai displazie abdominala, asaza-te pe spate, intinsa. Indoaie genunchii si asaza talpile pe podea.
Asaza podul palmei pe burta, cu degetele orientate catre picioare. Apasa cu degetele usor deasupra buricului si ridica incet capul, aducand barbia catre piept.
Daca simti un spatiu lat de cel putin 2 degete intre cei doi muschi abdominali, cel mai probabil ai diastaza abdominala.
Aplica aceeasi procedura deasupra si sub buric, deoarece distantarea dintre muschi ar putea fi inegala.

Cum poti corecta diastaza abdominala – burtica ramasa dupa nastere

Odata ce testutul ce uneste muschii se intinde, e foarte dificil sa iti recapeti aspectul de dinainte de sarcina.

Abdomenele sunt contraindicate!

Instinctiv te-ai putea gandi ca abdomenele ar ajuta in acest caz. Dimpotriva insa, acceste exercitii inrautatesc situatia, deoarece intaresc muschii si ii departeaza unul de celalalt, subtiind si mai mult tesutul ce ii uneste.

Diastaza abdominala se poate reduce uneori, insa doar prin fizioterapie.
Daca diastaza este severa si nu planuiesti sa mai faci un copil, exista optiunea interventiei chirurgicale, mai ales daca ai incercat deja fizioterapia, insa fara succes.

Cum poti evita diastaza abdominala

Pentru a evita aceasta complicatie, e ideal sa iti tonifici corpul si musculatura inainte de a ramane insarcinata, iar odata implantata sarcina sa continui pe parcursul primului trimestru.
Insa odata ce burtica a crescut, exercitiile devin ineficiente.

Sursa: babycenter.com

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole