Bune maniere de Sarbatori

Te rog’ si multumesc’
Cum la patru-cinci ani suntem deja marisori, ar fi trebuit sa stim deja care este rolul acestor cuvinte magi­ce si la ce ar trebui sa le folosim.

Cand copilul cere mai vreau’, eu ii voi spune te rog sa imi mai dai…’, iar el va repeta daca vrea, dar nu il vom obliga, pentru ca, treptat, va sti ca asa trebuie sa procedeze si nici nu se va simti fortat sa o faca.

Salutul
Am mai povestit si alta data despre rolul salutului, si cum ii invatam pe cei mici sa salute. Dar si despre parerea pe care o am, personal, de a nu obliga copilul sa salute pe cineva daca nu vrea.

Puteti insa sa ii spuneti cum salutati voi, cum va asteptati sa salute el pe rudele pe care le va intalni la masa festiva. Mai putem sa ii spunem cum se simt oamenii cand cineva nu ii saluta sau nu le raspunde la salut.

Daca sunteti de acord ca este important sa salutam, veti mai putea discuta despre cine trebuie sa salute pe cine, copiii pe cei mari, barbatii pe femei, cei care vin in casa pe cei care sunt deja acolo s.a.m.d.

Iata ce maniere ar mai putea invata copiii acum, pe ultima suta de metri:
Sa nu puna intrebari jenante – nu invatati copilul aceasta regula doar enuntand-o, ci discutand pe cazuri concrete: din desene animate sau cazuri reale sau imaginate – nu prea a fost frumos cand… i-a spus sau a intrebat asta pe…’.

Eventual, restabiliti regula ca in familia noastra noi nu radem/nu ne batem joc de alti oameni’ si nu discutati despre defectele fizice ale altor oameni ca despre surse de amuzament.

Practicati intensiv manierele la masa – cum sa foloseasca servetelele, tacamurile, cum sa nu se joace cu mancarea, cum sa nu vorbeasca cu gura plina, cum sa refuze politicos un fel de mancare pe care nu il agreeaza.

Sa stea la masa – aceasta este o problema pentru copii – chiar daca nu va fi in stare sa stea linistit la masa pana cand termina toata lumea de mancat, cel putin sa fie obisnuit sa stea pana termina el de mancat, nu sa se fataie si sa cheme cand pe mama, cand pe tata in diverse incaperi, sau sa faca ture pe sub masa si scaune, incat sa nu tihneasca nimanui masa de Sarbatori.

Nu numai copilul va fi evaluat ca prost-crescut, dar privirile cele mai dezaprobatoare vor fi indreptate catre mama.

Sa relationeze bine cu alti copii – cu care, probabil, se va intalni cu acea ocazie. Sa vorbeasca frumos, sa isi astepte randul la joaca, sa nu loveasca sau sa nu tipe la ceilalti copii, sa nu ii jigneas­ca.

Acestea fiind reguli, incalcarea lor presupune un avertisment, apoi un time-out, ca penalizare’ pentru incalcarea regulii.

Text: Cristina Haica;
Foto: 123rf.com

Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe articole