Ingrediente:
300 g orez,
1,2 l lapte,
375 g zahar,
coaja de lamaie rasa,
1,5 kg mere,
100 g unt,
4 oua,
25 g pesmet alb,
sare.
Preparare:
Laptele se fierbe impreuna cu 125 g zahar si putina sare. Se alege orezul, se spala, se scurge si se fierbe in lapte, pana ce orezul s-a umflat si este moale, dar fara ca bobul de orez sa se sfarame. Merele se curata, se dau pe razatoare si se calesc impreuna cu 50 g unt, restul de zahar si coaja de lamaie rasa.
Dupa ce orezul s-a racit, se amesteca cu galbenusurile de ou si apoi cu albusurile batute spuma. Se unge cu unt un graten (vas de cuptor), se pudreaza cu pesmet alb, se asaza jumatate din cantitatea de orez, pe deasupra se pun merele si se acopera cu restul de orez.
Se netezeste suprafata, se asaza deasupra bucati de unt si se da vasul la cuptor pentru gratinare. Se serveste de regula cu sirop de fructe, iar, daca se mananca rece, se poate servi si cu frisca.